Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Април 2022
Социалната условност става задължителен елемент в новата ОСП от 2025 година
Земеделците, които работят на светло, няма от какво да се притесняват

Социалната условност става задължителен елемент в новата ОСП от 2025 година

print

e-mail facebook

 

- Г-жо Иванова, ще обясните ли що е то социална условност – нов елемент в новата ОСП?

- Социалната условност е един гарант за всички фермери, които работят на светло. Тя става задължителен елемент от новата ОСП от 2025 година. У нас ще започне да се прилага от 2023 година, но без санкции. Най-общо казано, смисълът на социалната условност е да гарантира правата на работещите в сектор „Селско стопанство“ - социални и трудови стандарти, здравословни и безопасни условия на труд. Социалната условност трябва да бъде посрещната позитивно от българските земеделски стопани – с нея те ще имат инструмент за борба с нелоялната конкуренция, която наема работна ръка на черно. Земеделците, които работят на светло, няма от какво да се притесняват – става дума за спазване на трудовото законодателство и за нищо повече.

  - Фермерите се притесняват, че това изискване може да се превърне в репресивен инструмент – имат ли основания за това? Защо е нужен втори контрол върху трудовото законодателство, нали и сега се правят проверки от Инспекцията по труда?

- Този дебат го има и сега. Може би това беше основната причина България да бъде част от 13-те европейски държави, които не бяха съгласни социалната условност да стане задължителен елемент от новата ОСП. Истината е, че всички санкции, предвидени за неспазване на трудовото законодателство у нас, са неработещи. Голям е процентът на нелегална трудова заетост в сектор „Земеделие“ – по наши анализи около 50 на сто. Но когато става дума за обществен ресурс – от националния бюджет и по линия на европейските директни плащания като част от ОСП, ние смятаме, че би било добре нелоялните практики да бъдат санкционирани и по този начин – като се отнемат субсидиите на онези земеделски производители, които експлоатират работниците си. Ние, от КТ „Подкрепа“, сме за жестоки мерки в това отношение. Не може в 21 век да продължаваме да говорим за модерно робство, нали? В този смисъл, въвеждането на изискването за социална условност е стъпка в правилната посока.

 - От 2025 година ще се прилагат санкции към фермерите, които не спазват социалната условност – ясен ли е механизмът на санкциониране?

- Тепърва ще се изработва такъв. Според европейския регламент, ДФЗ – Разплащателна агенция веднъж годишно трябва да получава информация за всички проверки и констатациите по тях. И трябва да се намери механизъм, по който да се изчисляват санкциите за нарушителите – това е основният въпрос. Тепърва ще се изработва техническият механизъм – как ще се правят проверките – от Инспекцията по труда, от полиция – ако се налага такава намеса. Ние добре познаваме капацитета на Инспекцията по труда и още от сега стои въпросът доколко те ще имат ресурс да извършват тези проверки. Затова предстоят срещи на ниво управляващи и държавна администрация, за да се изработи ефективен механизъм на контрол. Ако се налага – да се увеличи капацитетът на Инспекцията по труда. Нека напомня, че ние, синдикатите, също имаме сигнални функции. И можем да бъдем полезни в този процес. В западните европейски държави това отдавна е практика.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Април 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg