Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Февруари 2020
Свежи идеи, модерно предприемачество
Топ експерти и нови бизнес модели

Свежи идеи, модерно предприемачество

print

e-mail facebook

ИнтелиФреш за трета поредна година затвърди традицията да събира на едно място производители и търговци, за да инициира контакти и сътрудничество, както и обмяна на добри практики включително и от други страни, лидери в земеделското производство. На едно място се събраха производители, преработватели, представители на търговски вериги и на фирми за логистика и селскостопанска техника. Организаторите се постараха да привлекат на събитието най-успелите представители на звената по агрохранителната верига, за да споделят част от своите идеи и ноу-хау. Много от гостите на форума бяха от Холандия, Италия и Англия.

Топ експерти

„Този път сме събрали плеяда от звезди, някои от тях за първи път идват в България по наша покана. Те разказаха за успешните модели в оранжерийното производство и изобщо как се развива този бизнес в глобален план, потенциални европейски пазари - как да бъдем по-успешни, как да продаваме повече в Европа. Бяха представени нови сортове череши, изцяло ориентирани към пресния пазар, с топ качество. Всички тези експерти са много големи професионалисти и са отворени да помогнат със съвети и консултации“, каза Николай Вълканов, управител на Фондация ИнтелиАгро.

Открийте най-добрия бизнес модел за вашите условия

На събитието присъства Синди ван Райсвик, експерт от холандска банка, която подпомага земеделския сектор в страната. Като банков служител в този ресор, Синди наблюдава и анализира пазарната конюнктура и тенденции в Европа.

 „Смятам, че вие сте още в началото на развитието си и мисля, че е добре да се концентрирате върху това, което е най-подходящо във вашата ситуация. Недейте просто да копирате успешни бизнеси от Холандия, от Испания, но открийте най-добрия бизнес модел за вашето местоположение и условия“, каза дамата.

Печелившата стратегия

Събития като ИнтелиФреш са подходящи за представяне на различни бизнес модели и стратегии, които вече са изпитани от най-добрите. Един от тях е Микеле Санторели, който е роден в Италия, но от 90-те години живее у нас.

Стопанството на Микеле е край Пловдив и може да се похвали с най-модерните технологии в черешопроизводството. Продукцията се преработва и изнася за 28 страни по целия свят, включително САЩ, Тайланд, Филипините и Африка. 

„Отглеждаме 4000 дка череши и сини сливи, които преработваме. Около 15% от суровината си я произвеждаме сами. Другото го купуваме от различни производители от страната. Вече всички пазари стават все по-претенциозни. Изцяло светът е насочен към по-качествени храни, а тяхното производство е свързано с трудности, които не се преодоляват лесно“, заяви г-н Санторели.

Земеделските производители са единодушни, че успехът и конкурентоспособността на сектора зависят не само от опита, инвестициите на самите фермери, държавните и европейски политики, но и от добрия маркетинг.

Майстори на маркетинга на плодове и зеленчуци

Нидерландия е една от страните в Европа, която е насочила много инвестиции и научни изследвания към земеделието и устойчивото развитие. Затова е и отличен пример в някои аспекти за другите европейски държави. Партньор на събитието беше посолството на Нидерландия в София.

„Нидерландците са майстори на маркетинга на плодове и зеленчуци. Те са, може да се каже, европейският хъб, както за международна търговия, така и за вътрешно производство. Модерните технологии обикновено тръгват от Нидерландия, така че беше логично да бъдем партньори. Искаме да покажем какво предлага нидерландският сектор като технологии и като посадъчен материал“, заяви Дориана Миленкова, съветник по земеделските въпроси в Посолството.

 

Целия материал четете в брой Февруари 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg