Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Пазари Брой: Юни 2021
Земеделската техника става все по-скъпа
Цената на стоманата се е удвоила за една година, а алуминият е скочил с 50%

Земеделската техника става все по-скъпа

print

e-mail facebook

Рязко се е увеличила инфлацията от март тази година във всички индустриализирани страни, особено в Съединените щати, където през април достигна 4.24% от най-високата годишна тенденция от 2008 г. насам. Данните са от доклад на Европейската асоциация за земеделска техника (CEMA).

В него се посочва, че е началото на 90-те години инфлацията достига такова ниво. Въпреки че общото покачване на цените в Европа все още не е достигнало този темп, съществува риск, според статистиките на Евростат, инфлацията да се ускори през следващите седмици. Причина за това е рязкото покачване на цените на стоките, което беше наблюдавано наскоро. Например, цените на енергията се повишиха с 13% на годишна база за един месец.

По-високите цени на енергията ще се отразят в производствените разходи и потребителските цени. Покачването на цените засяга всички суровини, които са от съществено значение за производството на селскостопанско оборудване.

Цената на стоманата се е удвоила за една година - от 550 евро на тон до 1250 евро на тон. При производството на машини стоманата, в зависимост от вида на оборудването, представлява 30% до 40% от средните производствени разходи. Цените на всички продукти, получени от нефтохимията, също се покачват. Такъв е случаят с пластмасовите изделия от ТТ, използвани от индустрията, чиито цени са се повишили със 70% за шест месеца.

Цветните метали като алуминий и мед също са силно засегнати от това общо увеличение на цените. От април 2020 г. цената на алуминият се е увеличила с 50%.

Статистиката показва ясна възходяща инфлация за всички ключови материали през последните 9 месеца, което е забележимо за леярните продукти (+90%), Мед (+63%) и естествен каучук (+36%). Към тази картина следва да се добави дълбоката криза в електронните компоненти, която засегна всички индустрии от март насам.

Въпреки че производството се е върнало на нивата преди пандемията, рязкото търсене на електрически превозни средства, домакински уреди и мобилни телефони е създало недостиг на доставки, което води до увеличаване на разходите по цялата верига на стойността и в някои случаи до забавяне на производството.

Освен това, глобалната логистика е силно засегната от неочакваното възстановяване. Има и недостиг на кораби и контейнери. Цените на контейнер се утроиха последните месеци от 2500$ до 7500$. Това води и до допълнителни разходи и закъснения при вноса на части и аксесоари от Азия в Европа.

Членовете на CEMA са особено загрижени за този силен инфлационен скок, който дори и да е временен, ги засяга.

В този тревожен контекст CEMA се надява, че премахването на всички търговски ограничителни мерки по отношение на вноса на стомана и алуминий в Европейския съюз, обявен за края на юни, ще ограничи покачването на цените на стоманата, както за производителите, така и за потребителите. CEMA ще продължи да бъде особено внимателна към развитието на инфлацията, защото ако стане структурна, тя би представлявала трайна заплаха за настоящото възстановяване, се посочва още в доклада на организацията.

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg