Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Юли 2022
Сава Савов: Ако искаме наистина да бъдем отговорни към природата, биологичното земеделие е бъдещето
Имам доста приятели, които тръгнаха по моя път, твърди младият земеделец

Сава Савов: Ако искаме наистина да бъдем отговорни към природата, биологичното земеделие е бъдещето

print

e-mail facebook

Защо био?

Защо избрах био-то? Заради по-добрата реализация на продукцията и постигане на по-добра конкурентоспособност. Другият фактор, разбира се, е опазването на околната среда. Младите земеделски стопани трябва да мислим не само за производството, а и за опазването на природата и околната среда, защото ако ние не я опазваме, няма как тя да ни се отблагодари с продукция. Ако искаме наистина да бъдем отговорни към природата, биологичното земеделие е бъдещето и смятам, че не са чак толкова много усилията, които трябва да положим за постигането на това.

Представете Вашето биостопанство.

Отглеждам биосертифицирани сини сливи на територията на село Тюркмен, община Брезово. Масивът е на площ от 25 дка. През 2015 година кандидатствах по мярката Млад фермер и бях одобрен. Изградих този масив, като основната ми идея беше да бъде биологично производство и да бъде биологична продукцията, която ще реализирам.

С какво се занимавате по принцип и как се научихте да произвеждате био?

Аз се развивам в много по-различен сектор - на информационните технологии. Знания за земеделието получих от курсовете, които бяха сред изискванията по мярката Млад фермер. Може да се каже, че превърнах хобито си в бизнес, който е добре структуриран и успешен.

Създаването на тази градина е продължение на семейния ни бизнес, тъй като моите родители се занимават дълги години със земеделие и впоследствие и аз започнах да се занимавам със земеделие, не като основна дейност, а като част от моето хоби. Техните познания, техният опит ми помогнаха и с подкрепата на европейските програми успях да надградя бизнеса с биологичния фактор, който според мен е бъдещето.

Био-то е философия и начин на мислене. Можем да го наречем и бизнес план, защото всеки човек трябва да реши каква е целта на неговото производство. Да се създаде контекст, в който иска да направи собствения си бизнес. В моя бизнес план биопроизводството и опазването на околната среда са ключов фактор.

Какви усилия стоят зад биопродукта?

Трудът и средствата, които се влагат, за да произведем качествена биологична продукция, са доста повече в сравнение с конвенционалното производство, био-то е доста по-скъпо, а в същото време получаваме около 30% по-ниски добиви. Не можем да използваме хербициди, което оскъпява самата продукция. Също така, цената на крайния продукт не е най-задоволителната, но продължаваме да се борим и смятам, че ще дойде момент, в който ще бъде достатъчно добра оценена.

На какъв контрол подлежи стопанството?

Всяка година подлежим на контрол, взимат се проби от продукцията, правят се анализи на почвата. Подлежим на контрол както от сертифициращата фирма, така и от БАБХ.

Потребителите доверяват ли се все повече на биопродуктите?

Смятам, че доверието към биопродуктите расте. Хората започнаха да ценят това, което слагат на трапезата си, обръщат внимание на региона, в който е произведена храната. За мен е голямо удовлетворение, когато видя, че потребителите избират българското и качествените биологични продукти, произведени в България.

Моят апел е хората, когато избират какво да сложат на трапезата си, е на първо място да избират продуктите, произведени в България, защото нашата земя е толкова плодородна и моят съвет е да избират биологични продукти, защото така могат да бъдат спокойни за това какво консумират.

Кои са факторите, които могат да стимулират развитието на биоземеделието?

Важен фактор за развитието на био-то е държавата, която трябва да подкрепи всички биопроизводители. За да се повиши консумацията на биопродуктите, трябва да се отделят допълнителни средства за маркетинг и реклама. Държавата трябва да помисли за една по-широка кампания, за да може всеки да избере българското биопроизводство.

На каква подкрепа разчитате към момента?

В моето стопанство получаваме субсидии по мерките 10 и 11 от ПРСР. Дали сме доволни? Винаги може и още, защото добивите са по-ниски, биопрепаратите са по-скъпи, разходите за производство са по-големи.

Къде реализирате продукцията?

Особено съм щастлив от факта, че миналата година успяхме да реализираме цялата си продукция в чужбина за производство на детски биопюрета. Издържахме всичките проби за Германия и Австрия. Ние успяваме да спазим всички норми и да реализираме продукцията си наистина за бъдещето на децата.

Пред нас има доста планове за развитие. Обмисляме с моето семейство да затворим цикъла. Да направим бутиково производство на биологични продукти, но това ще е на по-късен етап.

Служите ли за пример, какво Ви вдъхновява?

Имам доста приятели, които тръгнаха по моя път. Мой приятел тръгна по моите стъпки, като видя вече един реализиран, утъпкан път и разбра, че е възможно и не е толкова трудно да бъдеш биопроизводител.

На хората, които се страхуват да започнат да произвеждат биологична продукция, мога да им кажа, че има достатъчно информация и литература. Не е толкова страшно и толкова трудно, колкото си представят.

 

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юли 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg