Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Понеделник, 06 Февруари 2023

Януари 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Септември 2020
Н. Пр. Алфредо Атанасоф, почетен посланик на Република Аржентина в България
В Аржентина масово се прилага No-till технологията

Н. Пр. Алфредо Атанасоф, почетен посланик на Република Аржентина в България

print

e-mail facebook

 

По инициатива на Посолството на Република Аржентина в България, на 11 септември в село Белозем, Пловдивско, се проведе първата по рода си бизнес среща за промотиране на аржентинска земеделска техника с цел засилване на търговско сътрудничество. Събитието е планирано като цикъл от няколко последователни срещи, от които тази е първата. В срещите участва почетният посланик на Република Аржентина в България Алфредо Атанасоф, заедно с представители на Посолството и фирми-вносители, дистрибутори и производители на селскостопанска техника.

Какви са традициите на Аржентина в производството на агротехника с оглед на съвременните изисквания на фермерите и климатичните предизвикателства?

В момента има 8 български фирми, които са вносители на селскостопанска техника от Аржентина. Ние сме направили връзка между аржентинската Камара на търговците на селскостопанска техника с българските контрагенти, включително и БАТА - Българската асоциация на търговците на земеделска техника, за да обсъдим с тях възможностите за сътрудничество конкретно в този сектор. Има един въпрос, който е приоритетен за нас, това е така наречената No-till сеитба или директно засяване. Нашата идея е да свържем чрез онлайн връзка специалисти и техници от Аржентина, които да могат да си говорят със своите контрагенти в България и да могат да отговорят на конкретни въпроси, които българските производители и фирми биха имали към тях.

Защо на фокус е точно No-till технологията?

Като един от най-големите производители на зърно, наред с Бразилия, Австралия и Канада, и в Аржентина масово се прилага No-till технологията или с други думи земеделие без никакви обработки. Вече има данни, че още след три години това прави стопанствата финансово стабилни. В основата на No-till технологията стои принципът, че почвата не бива да се оре и обработва. Особеността е, че стърнищата не се изгарят и не се закопават в земята, сламата не се прибира от полето. След прибирането на реколтата растителните остатъци се наситняват до определен размер, а след това равномерно се разпределят по повърхността на полето. Ако почвата няма с какво да се покрие, както е след жътвата на слънчоглед например, се засяват допълнително покривни култури. Така се спомага за задържането на влагата и изчезва зависимостта от валежите, увеличават се и добивите. Другият плюс са по-малкото разходи за гориво и машини. По този начин аржентинският опит може безпроблемно да се приложи в България.

А по-конкретно за предимствата на директната сеитба?

Зная, че съществува голям интерес към аржентинските машини в България. Основното и най-важно, което може да се спомене, е, че първо, използването на такава машина спестява много време в работата на селскостопанския производител. От друга страна, използването на такава машина повишава продуктивността. Доказано е, че производителите, които използват технологията на директна сеитба, получават по-висок добив и влагат по-малко време. Доказано е в Аржентина, където от много години се използва тази технология, че земеделците, които я използват, постигат по-добри резултати за по-малко време.

Аржентина е страна, която се гордее с много развито селско стопанство. Там, както и тук в България, голяма част от територията на страната е земеделска площ. Аржентина е лидер в света в развитието на тези технологии и на тези практики. Ние много държим на това, което наричаме „иновации в технологията“ най-вече, за да подпомагаме производителите в това да реализират по-голям добив. Много сме горди с това, че сме признати в целия свят като лидери в този сектор. Нашите производители на селскостопанска техника успяват да изнасят тази технология в различни държави в света.

 

Автор: Камелия Карадочева
Целия материал четете в брой Септември 2020ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Интерагри с първи юбилей през 2023 г.
Даниел Минев, Изпълнителен директор на ИНТЕРАГРИ България: Стремим се да създаваме добавена стойност за нашите клиенти

При Но-тил – питай патило!
Опитът и принципът проба-грешка дават готовите решения на всички, които искат да правят Но-тил

AgroHub.BG – където земеделието среща технологиите
До април 2023 г. предстои създаването на Национален демо център в Пловдив

От IT сектора до... биолешниците
Стимулът - да отглеждам чиста храна, казва Калоян Гичев

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg