Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юни 2018
Розите, партиите и Турция
Какво се крие зад протестите на малките розопроизводители

 Розите, партиите и Турция

print

e-mail facebook

 Имат ли връзка партиите, розите и Турция. Да. Между първите две е електоратът. Този, дето е вечно на социални помощи. Когото никой не смее да закача. Защото е многоброен и прави трафик от гласове по време на избори. Предимно с тъмна кожа. Който си е извоювал да получава помощи в Бюрата по труда. Но и да работи яко на черно, без документ. Този двоен стандарт е публична тайна. Понякога има и смелчаги, които излизат пред медиите и предупреждават, че това ще срине устоите на държавата. Така преди месеци председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов предупреди за алчните работници, които изнудват малките фермери, отглеждащи лавандула. Балонът обаче се спука първо при розите.

Какво се крие зад протестите на малките розопроизводители в края на месец май. Нерегламентираният и дивашки пазар на черния бизнес. Според един от най-големите преработватели на рози и етерични масла Методи Стефанов, недоволстват тези, които са в сивия сектор. Причината. Свръхпроизводство на цвят тази година, ниски изкупни цени, които посредниците им дават на ръка, без документ, и същите високи цени на труда като миналата година. Нежелание на производителите да сключат договори направо с преработвателите, за да се възползват от спекулации с изкупните цени. Работниците също берат на черно, защото не желаят да плащат данъци, пък и няма кой да ги принуди.

Нито стотинка

Така за малките производители на розов цвят не остава почти нито стотинка. Притиснати от комисионери и работници. Преработвателите, от друга страна, нямат интерес да изкупуват цвета им, защото искат документ. Тази година е годината на преработвателите, защото има свръхпроизводство.

Те избират да работят със земеделци, които са на светло. Нямат проблем с реализирането на розите. В същото време всички страдат от липса на законна работна ръка. Така тя се оказва възловият играч в пъзела. Няма програма от Бюрото по труда за земеделския сектор, която да гарантира законни работници в розопроизводството и брането. Затова масово преработватели и производители си вкарват пак чрез Бюрата по труда работници от Молдова. В същото време стотици безработни от Родопите и къде ли не предлагат труда си на черния трудов пазар на високи цени. Без осигуровки и данъци.

В крайна сметка върхът на айсберга са купищата розов цвят, който всички ние видяхме изсипан кощунствено по улиците.

Остава истинската жал за десетките семейства, които са вложили всичко, за да отгледат по няколко декара розови храсти. Които би трябвало да им гарантират някаква сигурност през предстоящата зима.

Пари по de minimis

Какво направи държавата до този момент. Обеща, че розовият цвят ще бъде преработен. Обеща и помощ „де минимис”. Въпросът е кой ще получи тази помощ? Единствено и само регистрирани земеделски стопани, които могат да докажат с документ реколта и продажби. Така че, тези с протестите са под въпрос.

Какво може да се направи, за да се реши проблемът с черния сектор, който очевидно засяга почти цялото земеделие. Изключение вероятно прави само зърнопроизводството. Просто защото, там почти не се наема работна ръка.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Юни 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg