Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Май 2019
Петият зам.-министър на Домата
Семейните фермери се обединиха и постигнаха целите си пред властта

Петият зам.-министър на Домата

print

e-mail facebook

 

В дните след Великден семейното фермерство в България постигна безпрецедентен пробив на системата. Случи се това, което никой не очакваше. Десетте бранша биоземеделие, градинари, овощари, оранжерийни производители на плодове и зеленчуци най-неочаквано и за самите тях излъчиха единна кандидатура за ресорен зам.-министър на земеделието.

Процедурата по единния избор, както всички се досещаме, не е минала без взаимни нападки, горещи и пиперливи квалификации. Сред четири предложения в крайна сметка здравият разум и чистата кауза са взели връх. Така браншовиците решават да доверят съдбата на ресора на Чавдар Маринов, който да представлява и защитава интересите им в МЗХГ. Това научи АгроКомпас, малко след като кандидатурата беше излъчена. До редакционното приключване на броя обаче не беше ясно какво ще реши Министерският съвет по отношение на представения кандидат за пети зам.-министър на земеделието в България.

Пробив

Припомняме, че това се случи, след като десет бранша, начело с биоземеделците протестираха през април за това, че ресорът е неглижиран систематично, независимо че на книга се води за приоритетен отрасъл за страната. В крайна сметка в преговорите с министър Румен Порожанов бяха постигнати договорености, които да направят равнопоставени именно тези земеделци, които са олицетворение на семейното фермерство, на останалите си колеги.

На първо място биоземеделците си извоюваха обещание, че Наредба 5, която ги поставяше на колене по отношение на вносните биоплодове и зеленчуци, ще бъде променена. Също така, министърът обеща, че ще бъде назначен ресорен зам.-министър на биото, пипера, доматите и картофите. С условие те да изберат кандидатура, която Порожанов да представи на Министерския съвет за одобрение. Също, че най- накрая ще бъде учреден Консултативен съвет по биоземеделие, какъвто до този момент не съществуваше. На протестиращите беше обещано също, че ще има промени и в отделите с чиновници, които касаят съответните производства. Както и възможността представители на биоземеделците да участват в работните групи по изготвяне на нормативни уредби, които касаят сектора им.

Към този момент няколко от поетите обещания от министъра са на път да бъдат изпълнени.

Био

Един ден след Гергьовден стана факт и първото заседание на Консултативния съвет по биоземеделие, съобщи Благовеста Василиева, едно от знаковите имена в биоживотновъдството. Поставихме въпросите и проблемите, които ни пречат за разглеждане и това наистина е голям успех за нас.

Коментар

Случилото се е безпрецедентен пробив за българското земеделие. На първо място, състоялото се обединение на десет браншови организации, които представляват най-чувствителните и засегнати сектори на производство у нас - биозеленчуци и биоплодове. Вярно е, че биото поведе парада, но още по-важно е, че към тях се присъединиха и ги подкрепиха колегите им от другите сродни браншове на оранжерийни и конвенционални производства.

Социален пробив

Всички те изразяват интересите на малките фермери като цяло, с малки изключения. Обединението, което по презумпция в публичното пространство години наред обричаха на провал, в крайна сметка се случи. Спонтанно, но изстрадано. Може би това е най- значимото постижение в социален план на преминалите вече протести. И със сигурност то ще бъде пример за бъдеща консолидация в целия земеделски бранш. Защото каквото и да казваме, производителите са от едната страна на барикадата, въпреки че на пръв поглед между различните сектори на производства има раздиращи противоречия. Ключовата дума в случая беше смирение. И тя отключи ръждясалата врата на разрухата.

Що за приоритет

Следващото по важност последствие е, че след 30 години България за първи път ще има зам.-министър на Домата. Което означава, че ще има персонален ангажимент в лицето на властта по отношение на производството на зеленчуци и плодове. И няма как да не пренебрегнем факта, че липсата на такъв министър е доказателство за това как години наред този сектор е бил неглижиран и мачкан целенасочено.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Май 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg