Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Пазари Брой: Март 2020
AGROEXPO – най-голямото изложение за аграрна техника в Турция
Турция е една от най-големите производителки на селскостопански продукти в Европа

AGROEXPO – най-голямото изложение за аграрна техника в Турция

print

e-mail facebook

Учудващо е колко малко всъщност знаем за съседите си. В повечето случаи имаме изградени представи, по-скоро изтъкани от предразсъдъци, отколкото от факти, и това се отнася за всички държави, с които България граничи.

Отношенията ни с Турция са натоварени с особено голяма историческа тежест. От новините научаваме какво се случва в политическия живот в Истанбул и Анкара, от отпуски, прекарвани в Анталия и Кушадъсъ добиваме някаква представа за туристическия бизнес, а от доматите и пиперките, вкарвани у нас, си мислим, че сме наясно с тамошното селско стопанство. А представите ни за ежедневния живот в югоизточната ни съседка се коренят в това, което виждаме по Капалъ чарши. Ако трябва да обобщя, българското мнение за Турция е по-скоро отрицателно, заради политическата обстановка там, заради общата ни история и заради вродения ни скептицизъм към всичко, което е отвъд ръба на нашата чиния.

Затова всеки, който посети страната с по-широко отворени очи, ще остане изненадан от възможностите, от природата и от хората. Прословутото българско гостоприемство, с което така гордо се бием в гърдите, бледнее пред отношението на обикновения човек в Турция към чужденеца. На няколко пъти съм се убеждавал лично в това, за последен път в началото на февруари.

Екип на Агро ТВ беше поканен да посети 15-тото издание на AGROEXPO, най-голямото изложение за аграрна техника в Турция, състояло се между 6 и 9 февруари в Измир. Домакини ни бяха асоциацията за поощряване на турския износ в агросектора - Turkish Agro Exporters, както и колегите от AGRO TV Турция.

На площ от повече от 110 хиляди квадратни метра около 900 турски и международни компании показаха най-новите си достижения в технологиите за обработка на почвите, трактори, комбайни, модули за прецизно земеделие, както и технологии за животновъдството. Всяка година изложението привлича повече от 350 хиляди посетители, както обикновени фермери от цялата страна, така и бизнесмени, търговци и журналисти. Медийното отразяване е на много високо ниво, освен репортажи в големите телевизии и национални вестници, имаше и щандове на няколко специализирани телевизионни станции.

Турция е една от най-големите производителки на селскостопански продукти в Европа. Достатъчна е една кратка разходка из някой от големите пазари, за да се добие впечатление за разнообразието на плодове, зеленчуци и други храни, излезли изпод ръцете на тукашните фермери. Прибавете към тях и многобройните видове риба и морски продукти, уловени в Черно и Средиземно море, и ще имате още по-пълна картина.

Модерното селско стопанство е немислимо без модерни машини и технологии. За да задоволят търсенето, на турския пазар действат както най-големите световни компании, представени в повечето случаи със собствени фабрики, така и местни фирми. Качеството на техните продукти по нищо не се различава от това на големите в бранша, но са на значително по-изгодна цена, което ги прави и много привлекателни и за българските фермери.

Една от най-големите турски компании в бранша е Matris. На въпрос за опита на фирмата с клиенти от България, председателят на борда на директорите, г-н Халит Юнлю, каза: „През последната година и половина нашият фокус беше насочен към други пазари, за което много съжалявам. За да наваксаме това изоставане, през тази пролет ще проведем редица обучения и полеви демонстрации във Вашата страна, защото искаме българските фермери да видят и пипнат нашите продукти. Не е важно дали след това ще купят нещо, искаме само те да се убедят в качеството, което предлагаме, и да го сравнят с конкурентите на пазара. За нас е от съществено значение фермерите да умеят да боравят с нашите машини, да са образовани като цяло, за да не губят пари.“

Турските производители предлагат широка гама от прикачни машини, които ще задоволят и най-взискателния потребител. На голяма популярност в повече от 100 държави се радват турските плугове, пръскачки и балиращи машини, както и оборудване за животновъдството – от малки доилни апарати за овце и кози, до цялостни решения за компютъризирано отглеждане на млечни и месодайни говеда и птици.

Силно впечатление, не толкова с размера на щанда, а със самото си присъствие, ми направи представянето на регионалната организация на жените-фермерки. В региона около Измир има около 300 дами, управляващи собствени стопанства. От разговора с председателката на местната структура разбрах, че жените се чувстват принудени да работят три пъти повече, отколкото колегите си мъже, за да се докажат в този почти изцяло мъжки сектор. Засега няма национална организация, но тя е в процес на изграждане.

Между 2015 и 2019 година в Турция са произведени близо 283 хиляди трактора, повечето от които пласирани на вътрешния пазар. За същия период в чужбина са доставени 90 хиляди такива машини на стойност близо 2 милиарда долара. През тези пет години основният вносител са Съединените щати. Само през миналата година в Америка са доставени трактори за 200 милиона долара. Други големи пазари за турски селскостопански машини са Ирак, Узбекистан, Алжир, Азърбайджан и България.

 

Автор: Алеко Дянков
Целия материал четете в брой Март 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg