Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Юни 2021
Унищожаване на 100% плевелите без пестициди
Ток, гореща вода и пара – екологичните оръжия на Weed Free Service

Унищожаване на 100% плевелите без пестициди

print

e-mail facebook

 

Weed Free Service представи пред академичната общност на Аграрния университет в Пловдив, студенти и земеделски производители иновативни методи за борба с плевелната растителност в земеделски площи и обществени пространства.

Презентацията откри управителят на фирмата за България Милена Илиева, която представи услугата – 100% премахване на плевелите без пестициди. Един екологосъобразен метод, който щади почвата и полезната ентомофауна. Тя акцентира на факта, че методите, основаващи се на електричеството, горещата вода и пара за третиране на заплевените площи са много по-ефективни от химията. Тук вече говорим за трайното им премахване, уточни тя.

„Особено сме щастливи, че виждаме толкова голям интерес от бизнеса към поредната фирма, която представя иновативни технологии, които допреди години бяха непознати за нас“, каза зам.-ректорът на висшето учебно заведение проф. Попов.

„Машините са специално проектирани за България, подчерта Хари Клоустерман, създател на иновативния метод. -Изключително удоволствие е за нас, че намерихме партньори в България.“

Иновативният подход е изключително подходящ за биологичното производство, което предопределя огромно бъдеще за прилагането му. През последните години Хари Клоустерман се занимава с природни науки и именно това го подтиква да разработи метода, признава той. „За мен беше много интересно да помогна на земеделските производители да отглеждат културите си без да замърсяват околната среда.“

Сега амбицията на нидерландската компания е да популяризира метода на целия Балкански полуостров.

Машината загрява водата до температура от 130 градуса и съответно отстранява всички видове плевели - едногодишни и многогодишни, дори и най-упоритите. Тя е подходяща за земеделски площи при производството на редови култури, лозя и овощни градини, оранжерии, като едновременно с това отстранява и почвените патогени. Вместимостта на резервоара за вода е 450 л, което предполага обработката на големи площи без да се налага губене на време за презареждането. Поради ниското й ниво на шум е подходяща за градска среда. Тази машина успешно се използва както в Нидерландия, така и в Германия, Англия, Швеция, Белгия за почистване на летища и железопътни гари, пространства около детски градини и училища, общински терени. Също така с нея могат да се премахват замърсявания по асфалтови настилки и твърди повърхности. Пригодена е за работа с повече накрайници с цел увеличаване на производителността й. За земеделието тя е изключително полезна.

Проф. Мая Димитрова, ръководител на катедра Хербология в Аграрен университет, каза, че е впечатлена от метода. „Разбирам, че той може да се прилага и извън земеделските площи-много е функционално приложението. Предстои да го изпитаме в университета конкретно за земеделски цели какво се случва с плевелите на полето, в окопни култури и трайни насаждения.“
 
„Тъй като методът на горещата вода, парата и електричеството не са заплаха за естествените опрашители, съм изключително впечатлен, допълни Сребрин Илиев, председател на Национален браншови съюз на пчеларите и член на Тематичната работна група за изготвяне на Стратегическия план за развитие на земеделието 2021-2027 г.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg