Г-н Газянов, защо точно БИО?
Биопроизводството е начин на живот. За мен си струва, защото това искам да работя. Това ми харесва и затова го правя. Старая се да го правя по най-добрия начин. Обичам предизвикателствата. Моите внучета, като дойдат да ядат от моя тахан, съм спокоен. Като си чета имейлите от клиенти, като чуя обаждане от клиенти - това нещо ми е достатъчно.
Абсолютно на 100% го приемам като мисия опазването на околната среда. Със сигурност употребата на чиста храна се отразява добре на всеки един организъм. Биопродуктите са по-качествени, защото са по-чисти, защото са по-истински.
Какви култури отглеждате по биологичен метод?
Отглеждам орехи и лешници на биосертифицирани площи от 72 дка. Насаждението се състои от две части. Първата част е на площ от 40 дка и е на 12 години, а втората е 32 дка на 5 години. Занимавам се със земеделие от 2009 година, след което закупих още земя с идеята да увеличавам градините, но за сега е само идея.
Още в началото вкарах площите в преход към биологично производство. След това получих сертификат.
Какво гарантира сертификатът?
Сертифицираните продукти са в пъти по-добри от конвенционалните. При биологичното производство всяка година се правят лабораторни проби и се установява липсата на вредни вещества в продуктите. Когато имам сертификатът, съм сигурен, че в моя продукт няма нитрати, няма пестициди. Идеята на храната е да се храним, а не да се тровим. Докато при конвенционалните не се знае какво има. Моята сертифицираща фирма води достатъчно стабилен контрол и няма как да се правят отклонения. Веднъж годишно идват в градините да вземат проби.
Каква е технологията на отглеждане на трайните насаждения, с каква техника ги обслужвате?
След зимното пръскане започваме мулчиране, окопаване, резитбата може да се прави веднага след брането. Може да се прави и напролет. Поливането на младите насаждения е най-важното нещо. Специално лешник без поливка не става. Капково напояване ползваме.
С доста земеделска техника разполагам вече. Имам четири трактора и почти всички машини, които ми трябват за работа в градината. Един трактор си купих с европейски средства.
Каква растителна защита прилагате в биоземеделието?
Имам право да пръскам с мед-съдържащи препарати, които са разрешени за използване на биологично производство. Два месеца е периодът, в който трябва да се извършват тези пръскания. При ореха има основно две болести - антракноза и бактериоза. При лешниците има много болести, но специално моите насаждения са чисти от болести. При лешниците не съм правил никакво пръскане от 12 години.
Кога прибирате реколтата и какви са добивите?
Периодът за прибирането на лешниците е 15-20 август. Тази година го събирахме до 5 септември. Лешникът се бере на ръка. От лешниците съм изкарал 200 кг/дка.
При орехите събирането е около 5-10 септември. Орехите се събират с изтръскване, събиране на ръка от земята, после минават през машина, която отделя зелената обвивка, след това се подсушават. След това се чупят пак с машини, сортират се и в кашони отиват в хладилната камера. Тази година мисля, че ще минем 200 кг/дка. При конвенционално производство, с торене и пръскане, унищожаване на треви и т.н. по химичен път, добивите са два-три пъти по-високи.
Какви предизвикателства срещате в биопроизводството?
На декар овощна градина разходите са десетки пъти по-високи от разходите на декар за зърнопроизводство. Като добавим био, се увеличава човешкият труд. Мен ме интересува повече колко плод ще произведа, отколкото каква субсидия ще взема.
Каква трябва да е агрополитиката за насърчаване на биопроизводството?
Увеличаването на субсидиите трябва е правопропорционално на увеличаването на контрола. Тогава ще останат само хората, които искат действително да правят биоземеделие.
Защо затворихте цикъла? Какво постигнахте?
Затварянето на цикъла е утвърждаване на марка. Утвърждаване на производство. Произвеждаме богата гама от продукти - лешников и орехов тахан, орехово и лешниково масло - студено пресовано и нефилтрирано, нерафинирано, естествено утаено, както и тахан халва от орехи и лешници.
Как да разпознаем биопродуктите?
Биопродуктите се маркират задължително с европейско лого, номер на сертифициращата фирма, която е издала сертификата. Сертификатът удостоверява, че тази суровина е проверена и не съдържа вредни вещества.
Какво е предимството на продавате на фермерски пазари?
Всичко е предимство на фермерските пазари. Ние лично успяваме успешно да комуникираме с клиентите. Все повече и повече хора започват да вярват и да търсят биопроизводството ни. Този пазар се увеличава с всеки изминал ден.