Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Януари 2022
За да отговорим на изискванията на Зелената сделка, трябва да вложим много средства и ще попаднем в доста неконкурентно положение
Стойко Кировски, председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци

За да отговорим на изискванията на Зелената сделка, трябва да вложим много средства и ще попаднем в доста неконкурентно положение

print

e-mail facebook

 

Каква беше 2021 г. за преработвателите на плодове и зеленчуци?

Не беше добра година заради всички проблеми, които се натрупаха – икономическата криза, Ковид 19, промените на климата, проблемът с работната ръка. Това е поредна неблагоприятна година за земеделието и преработвателната промишленост.

Голямото поскъпване на електроенергията и газта доведе до една спирала с поскъпването на суровини и материали, свързани с нашето производство. За да не фалират нашите фабрики, трябва драстично вдигане на цените и не знам дали потребителите ще могат да го понесат. Повишението на цените на нашата продукция трябва да е от 15-20%, за да не са на загуба предприятията.

Конкретно Ковид кризата как се отрази на бранша?

Тя се отрази по отношение на доставки и експорт. Изключително много поскъпна транспортът, което означава, че нашата продукция достига до крайния потребител на доста по-висока цена и така ставаме неконкурентоспособни.

Заради Ковид кризата имаше много болни служители и работници, което затрудни нашата работа, защото ние не можем да работим онлайн. Разходите за дезинфекция се увеличиха. По наши разчети на един работник близо 100 лв. се увеличават месечните разходи, за да отговаряме на всички изисквания, свързани с борбата с Ковид. Но държавата ни компенсира с 270 лв. на служител, което покрива разходите за не повече от три месеца, всички останали разходи останаха за наша сметка.

Не сме се възползвали от помощта 60/40, защото в нашия бранш почти няма фирми, които да имат повече от 20% спад в производството.

Как стои въпросът със суровината през 2021 г.?

Традиционно, заради липсата на достатъчно българска суровина, внасяме такава от съседни държави – Турция, Сърбия, Гърция, Северна Македония. Това крие рискове, защото, примерно, в Турция се ползват препарати за растителна защита, които в ЕС не са разрешени, макар че стоката се внася със съответните сертификати.

Другият проблем е, че по този начин подпомагаме чужди икономики. Освен това постепенно губим нашите традиционни български сортове.

Как да се промени тази тенденция?

При преговорите за създаване на коалиционното правителство беше споменато, че ще има специален акцент на производството на плодове и зеленчуци. Но това е един много дълъг и сложен процес, трябва да бъдат приложени подходящи мерки за субсидиране. Тази мярка е закъсняла. Трябва да се промени начинът на субсидиране и да накараме хората да започнат да се занимават с отглеждането на плодове и зеленчуци, защото всяка година площите намаляват.

Зелената сделка ще засегне всички браншове. Вие притеснявате ли се?

За да отговорим за изискванията на Зелената сделка, трябва да вложим много средства. И ще попаднем в доста неконкурентно положение – продукт, произведен в Европа, няма да може да се конкурира с продукт, произведен в САЩ, например.

Как се развива сегментът с преработените биоплодове и биозеленчуци и дали има повишено търсене?

Има силен растеж на този сегмент. Има богати хора, които си ги позволяват. Това са клиенти в големите градове. В по-богатите държави в Европа и по света също има голям интерес към биопродуктите.

Има една нова тенденция, която отваря нова насока в производството на консерви – това е производството на храни по т.нар. реформулирани рецепти – т.е. по изискване на СЗО трябва да се намали съдържанието на захар, сол и др.

Към подмярка 4.2 от ПРСР има ли интерес от страна на преработвателите?

Това е една много чувствителна тема за нас. Това е единствената мярка, по която нашите предприятия могат да кандидатстват. Проблемът е, че ДФЗ няма капацитета да разглежда тези проекти по най-бързия начин.

Мога да ви дам пример с един проект, който е внесен през 2018 г. и се разглежда в момента. Вече са изтекли всички разрешителни за строеж, а всички машини, заложени в този проект, са морално остарели. Ако не се разгледат в рамките на 3-6 месеца, тези проекти и офертите в тях губят актуалност. Освен това заложените цени също губят актуалност – нещо, което е заложено като цена през 2018 г., сега струва поне два пъти по-скъпо.

Въпреки че мярката е отворена, още се разглеждат стари проекти. Играем си на котка и мишка с Министерството на земеделието по тази подмярка.

Имате ли яснота за подпомагането на вашия бранш през новия програмен период?

Още нямаме пълна яснота. Знаем за някакви цифри, които са общи, но специално за плодове и зеленчуци, слушайки обещанията на новото правителство, ни се иска да се отделят повече средства, защото искам да кажа, че в близкото минало България беше един от най-големите производители на консерви. Отглеждаха се много плодове и зеленчуци и консервната ни промишленост работеше на пълни обороти. Стигали сме до производство от порядъка на 900 хил. тона годишно. Това беше преди повече от 30 години. Сега произведените консерви са една трета от това, което се е произвеждало в миналото.

Загубихме много пазари. Загубихме руския пазар, което е много лошо, и не правим никакви опити да си го възвърнем - това е най-жалкото. Ние се мъчим чрез собствените си фирми по някакъв начин да стъпим там, но ако държавата не ни помогне, няма да успеем. В Русия много държави като Сърбия, Турция изнасят без мито и по този начин руските пазари са завладени от турски и сръбски стоки. Там български стоки не могат да се намерят. А руснаците много харесват българските консерви.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Януари 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg