Лилия Стойчева от Асеновград развива биоземеделие на площ от 11 дка, от които 10 дка са засадени с глухарчета, другите са буферна зона с шипки. От 2016 година е биопроизводител. През 2019 година земята й е сертифицирана като биологична. „С глухарчета всеки си е играл в детството. Цветето е прекрасно. Като билка има много полезни качества и ми трябваха доста години да осъществя тази мечта. Който е чел за полезните свойства на глухарчето, повече не се отказва от тази билка.“ Разсада Лилия закупила от гръцки биоразсадник.
Защо биоглухарче? „Така или иначе, аз съм противник на конвенционалното земеделие. Няма как билките да са третирани с химия, тогава какви билки са - как ще помагат на хората, отговаря Лилия и допълва: „Билките трябва да са естествени, натурални, от природата, без никакво третиране.“
Най-големите грижи по насаждението са свързани с почистването на плевелите, което е само ръчно.
Лилия получава продукти с добавена стойност от глухарчето. „Бера само листа, цвят и стрък. Давам ги в една семейна фирма в село Исперихово, която произвежда сироп и сладко от глухарче. Продуктите се подслаждат с петмез от фурми, което е много добре за диабетиците и за онкоболните, които не трябва да ядат захар.“
Чаят от глухарче е с невероятен аромат, казва Лилия и допълва, че пресните листа могат да се консумират в салати.
Шипките, които също отглежда, вече са 4-5-годишни. Разсадът е от Института по розата в Казанлък. „Тази година за първи път набрахме около 50-60 кг шипки, които са много ароматни. Същата фирма в Исперихово ще прави шипков мармалад, който ще съдържа само шипка и петмез от фурми.“
|