Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Юли 2022
Как младите фермери могат да направят стопанствата си устойчиви
Успешен пример е Даниел Постолов

Как младите фермери могат да направят стопанствата си устойчиви

print

e-mail facebook

След дълги години като банков служител, един ден Даниел Постолов тръшнал вратата на офиса зад гърба си и тръгнал към родното си село Еремия. За да създаде една от най-красивите черешови градини в Кюстендилско. Защото така е научен от своя баща. А кръвта вода не става.

След близо 10 години труд в градината, днес Даниел е удовлетворен от своето решение. „Човек трябва да постигне мир и съгласие със своето вътрешно Аз. Да разбере каква дарба има и да надгражда в живота си – със смирение и постоянство“, казва Постолов.

И понеже имал рутина в работата с документи, решението да кандидатства по ПРСР било логично. Така се озовал в териториалния офис на НССЗ – Кюстендил и срещата с главния експерт на службата Ивона Новакова дала ползотворен резултат. Днес Даниел успешно изпълнява проект по подмярка 6.1 „Стартова помощ за млади земеделски стопани“ от ПРСР 2014-2020. Финансирането е в размер на левовата равностойност на 25 хил. евро, като подпомагането се изплаща на два транша.

Със средствата Постолов е увеличил своите площи, като е включил и трайни насаждения с биоджанки. Неговата страст обаче са черешите. Чудната градина край Еремия, педантично и умно поддържана, е 22 дка с череши и сливи, а заложените площи с биоджанки са 7 дка. А главният експерт и координатор на НССЗ – Кюстендил Ивона Новакова казва: „Даниел Постолов продължава една семейна традиция в овощарството. Той дойде подготвен в нашия офис – знаеше какво иска. Ние помогнахме да извърви този път, за да превърне своето стопанство в устойчиво“.

„Ако трябваше сам да ги правя нещата, този проект нямаше да се случи. Изключително съм благодарен на експерта от Националната служба за съвети в земеделието Ивона Новакова – нейната помощ е неоценима“, говори с респект Даниел Постолов.

Към днешна дата резултатът е отличен - един потомствен овощар е щастлив в своята градина, защото прави онова, към което го води сърцето. Един експерт от Националната служба за съвети в земеделието е удовлетворен от своята работа – помогнал е на още един стопанин да сбъдне мечтата си.

 

Автор: Анета Божидарова
Целия материал четете в брой Юли 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg