Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Август 2022
2000 лв. е първоначалната инвестиция на декар за закупуване на микоризирани фиданки, твърди търговецът на трюфели Чавдар Чернев
Професионалните търсачи на трюфели са под 5%

2000 лв. е първоначалната инвестиция на декар за закупуване на микоризирани фиданки, твърди търговецът на трюфели Чавдар Чернев

print

e-mail facebook

Г-н Чернев, кога за първи път чухте за трюфели и как възникна интересът Ви към тях?

Може би преди 12-13 години. Тогава за първи път се докоснах до тайнството на трюфелите и всичко свързано с тях. Закупих си първите кучета, които струваха много пари. Тогава имаше много трюфели, но нямаше никаква информация за събирането им. Беше много трудно. Сега е обратното – има много търсачи, много информация, но трюфелите са много по-малко.

Може ли човек да забогатее от трюфели?

Много хора си мислят, че като започнат да се занимават с трюфели са вече забогатели. Не е така. Изкарват се някакви пари. Това сезонен продукт. Няма го целогодишно. Всичко зависи от природата. Като един страничен доход през свободното време е перфектна дейност.

Бизнес ли е да търсиш трюфели?

Бизнес е, ако започнеш да изнасяш продукцията извън България. Ако само ходиш да търсиш, това не е никакъв бизнес. Това се водят доходи от странична дейност. Професионалните търсачи са под 5%.

Вие в началото какво си казахте: Ще стана богат!

Абсолютно не. Беше ми супер интересно. Аз лично тогава имах друг бизнес. Занимавах се с мебели. Откакто започнах да се занимавам с трюфели, затворих бизнеса с мебелите. Започнах да работя това, което харесвам и това се превърна в бизнес - изкупувам и реализирам продукцията.

Не е ли рисков този бизнес?

Рисковано е в очите на хората, които не обичат новите неща и предизвикателствата. Обикалям цяла Европа и наблюдавам, че голям процент от трюфелите, които се добиват, са от плантации. Бъдещето на трюфела е добиването му в плантации, тъй като в природата той изчезва поради недобросъвестното му събиране от търсачите и ловците на трюфели

Какъв е Вашият апел към хората, които търсят трюфели?

Искам да им кажа да добиват трюфела по единствения и правилен начин с куче без подръчни инструменти от рода на мотика, лопата. И до там се стигна, че имаше кон с плуг.

Всичко това довежда до спад на трюфелната популация в България. До унищожаването на местообитанието им. Съкращаването им като качество и количество. Ще стане както в Италия – 70-80 процента от добива им на трюфели е от плантации, защото те са унищожили по същия начин трюфелите.

Гледам да не купувам трюфели, които са извадени по друг начин освен с куче. Старая се да променя нрава и манталитета на хората, които търсят трюфели.

Т.е. като видите, че с нещо друго е изваден този трюфел не искате да го купите.

Не, не. Не желая.

Сивата икономика и във вашата сфера сигурно е голяма…

Има много търговци, които са в сивата икономика. 99% от търсачите са в сивата икономика. Те отиват, добиват трюфела от природата. Едно разрешително струва 30 лева. Предават го на пункта или на прекупвача и ангажиментът им свършва. А фирмата, която ги е купила, плаща данъци.

В България започна ли процесът по създаване на насаждения за добиване на трюфели?

Търсенето в световен мащаб е повече отколкото е предлагането и виждайки всичко това, решихме да направим собствена плантация. Започнахме да внасяме фиданки, към които има голям интерес в България. Пустеещи или трудно достъпни земи, каквито има доста у нас, са перфектни за тези дръвчета. Условията в България са идеални за няколко вида трюфели.

Каква е инвестицията на декар?

Всичко зависи от вида трюфел, с който са заразени фиданките, но в един декар влизат около 55 дръвчета и около 2000 лева е първоначалната инвестиция.

Какъв процент е прихващането на тези дръвчета?

Лесно се прихващат. Тези дръвчета са липа, дъб, бор, които много добре се адаптират към условията в България. Първото плододаване започва на 4-5 година.

А Вашата градина на колко години е?

В нашата градина първите дръвчета ги засадихме преди 3 години.

Вие не се ли водите земеделски производители?

Това е най-интересната част, че дръвчетата гостоприемници на трюфела липсват в таблицата, в която можем да се регистрираме като земеделски производители. Те не съществуват като земеделска култура в България.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Август 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg