Оцеляването на животновъдите у нас е ежедневна борба, свързана с тежък труд без почивен ден и празник. Фермерите знаят, че подкрепа отникъде няма и разчитат само на собствените си сили и средства. Как се справя единствената у нас ферма за елитни говеда от френската порода Монтбелиард (Montbeliarde) е въпрос, който ни отведе в село Веселец, община Завет.
През 2007 г. и 2008 г. по програма САПАРД Темелко Темелков, съдружник във фермата, внася общо 200 чистокръвни животни от Франция. След това подготвя проект по мярка 121 на Програмата за развитие на селските райони. Така през 2009 г. на гола поляна край селото са построени модерни обори, родилно отделение и доилна зала. Направената инвестиция възлиза на 1,5 млн. евро. По проект кравефермата има капацитет за 1300 говеда. В момента броят на животните вече е 650 – от тях 450 са дойни крави, 100 юници и малки телета до една година. В началото фермерът имал опасения относно френската порода, но кравите бързо се адаптирали към нашите условия. Бързо се пригодили към оборите и начина на отглеждане у нас.
Една от причините фермата да оцелее и да се справя напук на трудностите е фактът, че две трети от доходите от растениевъдство отиват за животните. Фирмата обработва 10 000 декара земя. Жестоката истина в родната българска действителност е, че за пореден път растениевъдството спасява животновъдството. 4000 декара от земята вече е собствена. Затова Темелко е категоричен, че всички въдства – било то за овце, говеда или птици, се нуждаят от реална помощ, за да оцелеят. По думите му животновъдството наистина е труден отрасъл, но след направена такава инвестиция от 1,5 млн. евро връщане назад няма.
Максималният млеконадой от тази порода крави е до 8 тона. Във фермата в село Веселец добиват от 5 до 6,5 тона мляко дневно. Суровината се изкупува от мандра край Силистра. Заради количеството и качеството на млякото Темелко получава добра цена. Той се гордее, че са успели да направят единствената в страната доилна зала с подобна технология, срещана само в чужбина. От разказа му разбираме, че човешка ръка няма досег с млякото – всичко е чрез апаратура, танкове, след това камиони – до преработвателя. В дните вторник и петък мандрата край Силистра прави кисело мляко само със суровината от Веселец. А за качеството показателите са достатъчно красноречиви – висока масленост от 4,2 до 4,4, високо съдържание на протеини, плътност, чистота.