Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Ноември 2021
Млади, модерни и успешни
Във фермата прилагат превенция на заболяванията при животните

Млади, модерни и успешни

print

e-mail facebook

 

Семейната ферма на Стойчо Ненков е създадена преди 4 години. Отглеждат крави от месодайната порода Абердийн Ангус. Имат английска, ирландска и немска генетика - общо 120 животни. Фермата управляват Стойчо Ненков, заедно с още един работник и жената до Стойчо - Мартина Широканска, която отговаря най-вече за маркетинга и пласмента на продукцията.

Хранене

От 120-те животни 75 са майките, останалите са бикове и телета. Стадото е разделено на няколко групи при отглеждането. Храненето е разделено на: лактираща група, телета, бикове, крави с отбити телета, бременни крави. Хранят животните със слама, меласа, силаж, бирена каша, минерали, сол. Пасищният период е от май до септември между 500 м и 2200 м надморска височина.

Фермерът има намерение през пролетта да подсее пасищата си върху земите, които е купил с растителни видове, които издържат на натиска на копитата на животните. Стадото, което пасе на 2200 метра надморска височина, го местят през седмица, дори животните сами сменят местоположението си. Фермата е обезпечена с необходимите машини за производството. Растениевъдната дейност е ограничена до собствеността на ливади, които косят.

Математиката е другият важен момент в животновъдството. Животновъдът от Рила казва, че храноденът на едно от неговите животни е около 3 лева, но с повишаването на цените на фуражите стойността му расте.

Осеменяване

Осеменяват изкуствено, отелванията са синхронизирани. Стойчо Ненков разказва, че най-важният момент във фермата е именно, когато кравите се отелват. Изкуственото осеменяване правят през януари и за да се постигне това, случната кампания се прави от октомври до декември.

Абердийн Ангус се характеризира с лесни отелвания, животните са между 30-35 кг тегло при раждане. По време на живота на телетата ги теглят през 2 месеца, средно дневният прираст е между 1300 и 1700 грама. Правят подбора много внимателно, целта е да имат генетични линии от всички водещи европейски държави.

Отбиват телетата между шестия и седмия месец след отелване. Плановете за бъдещето на фермата са свързани с увеличаване на женските с още около 30 майки, заради това рядко продават женски разплодници.

Контрол на диарията при телетата

За да бъде фермата му успешна, Стойчо Ненков прилага превенция, в това число и за заболяването криптоспоридиоза, което повсеместно е разпространено в страната. Често срещано е в млечните ферми. Д-р Траян Бонев от Биовет АД коментира, че неонаталните диарии по телетата са изключително голям проблем, световно разпространен, който обхваща между 30% и 50% от телетата в света. Причинителят е криптоспоридиозата, изключително разпространен паразит. Заразените телета много бързо отслабват, космената им покривка настръхва и настъпва много бърза дехидратация на организма. Болните животни започват да прилягват и трудно дишат и са с повишена температура. Това са признаци, които много безпокоят стопаните, защото животното може да умре, а икономическите загуби са съществени. Един от продуктите, който дава бърз ефект и стопаните са доволни, е Парофор Крипто, който се прилага в дозировка от 0,5 мл. на 10 кг живо тегло в продължение на седем дни. До седмия ден проблемът е напълно ликвидиран.

Едно от най-важните правила за ограничаване на заболяването е поддържането на добра биосигурност във фермата. Трябва да се полагат грижи за разделяне на животните. Трябва да се избегне пренасянето на причинителя, който лесно се пренася по фекално-орален път, може от животно на животно или от гледач. Необходима е редовна дезинфекция на съдовете и постелята да се внимава да бъде чиста.

Д-р Ангел Мавровски разказа, че криптоспоридиозата не се среща само в говедовъдни ферми, а и в козеферми и овцеферми и то по-масово. При дребните преживни животни болестта протича по-бързо и с фатален край. Специалистите препоръчват да се правят тестове за наличие на болестта, за да се вземат мерки по-скоро. Тестовете са теренни и се правят от фермера за 10 минути, като се следват пет лесни стъпки, обяснени на опаковката. Ако такъв проблем не бъде решен особено в месодайна ферма, загубите са пагубни, разказва фермерът Стойчо Ненков. Правейки добра здравна грижа фермерите си гарантират здраво стадо и стабилни доходи.

Реализацията

В Рила са затворили цикъла частично – реализират част от месото от своите Абердийн Ангус в заведенията, които управляват. Предлагат стекове и бургери в ресторанти в Благоевград. Популяризирането на бизнеса им минава през това да обяснят на потребителите и посетителите на техните заведения от къде идва месото в чинията им.

Фермата основно печели от реализацията на телетата и част от месото, субсидията е някаква част от сметката, казва Стойчо Ненков, но в никакъв случай не е самоцел. Фермата в Рила продава мъжки разплодни животни, пазарът за които е изключително развит и в последните години. Продават мъжки разплодници на възраст между 14 и 18 месеца и тегло от около 700-800 кг.

 

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Ноември 2021



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg