Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 19 Април 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Юни 2022
Теодор Антов: Биопроизводство се прави стъпка по стъпка, с добър агроном
Биопродуктите не се продават трудно

Теодор Антов: Биопроизводство се прави стъпка по стъпка, с добър агроном

print

e-mail facebook

 

Г-н Антов, защо био?

Биоземеделието е философия на живот. Избрахме био, защото искаме храната, която произвеждаме, да бъде храната, с която са се хранили нашите деди. Идеята да се прави биопроизводство е не толкова печалбата, колкото да се създаде нещо, което да ни радва душата. Това помага на клиентите да се хранят с биопродукти, които са много по-вкусни и полезни.

Разкажете за Вашата биоградина.

Биоградината е на площ от 90 дка. Началото беше дадено преди 17 години с едно идване на една зам.-министърка на земеделието, която подписа договора със САПАРД. Едно случайно идване тук ни даде нов тласък в живота. Хвърлихме доста сериозни усилия да създадем една хубава градина на точното място. Какво имам предвид? Кюстендилският район е съвършен за производство на череши. Тук са най-вкусните череши в цяла България.

Как се научихте да произвеждате био?

Стъпка по стъпка. С добър агроном. Прочитайки доста книги. Тук е идвал и проф. Каров, който ни даде най-ценните съвети. В България имаме прекрасни научни сътрудници, агрономи и когато се доверявам на тях, никога не правя грешки.

Какви усилия стоят зад биопроизводството?

Усилията, които стоят зад биопродуктите, са най-вече търпението. Не трябва да се очакват бързи резултати. Доволен съм и вече има добър икономически ефект, който се наблюдава от 4-5 години. Успешно реализираме продукцията.

Производството на биопродукти е въпрос на чест. Когато се създаде добро име, продуктите се продават по-лесно.

Каква е Вашата мисия?

Произвеждайки чиста храна, ние опазваме околната среда, пчелите и всички полезни насекоми. По този начин се опазва и самата почва. Тя остава такава каквато е била преди хиляда години. Използваме само разрешени за биоземеделието препарати. Торим с оборски тор.

С какво биопродукцията се различава от конвенционалната?

Биочерешите са по-дребни от конвенционалните, но пък са по-вкусни и полезни. Също така един биопродукт може да бъде разпознат по биологото и сертификата, издаден от сертифициращата фирма.

Моите впечатления са, че доверието към биопродуктите се увеличава. Все още има клиенти, които не вярват или са доста скептични, но то си е за тяхна сметка. Искам да ги успокоя. Контролът е жесток - от страна на сертифициращата фирма, която взима проби от почвата, от плодовете. Контрол се осъществява и от ДФЗ. Прави се контрол на документацията, която е доста сериозна и продробна. Отделно самите клиенти също правят проби.

Как се развива пазарът на биопродукти според Вас?

Според мен пазарът е развит. Много млади хора искат биопродукти. Във всички големи търговски вериги има обособени биощандове. Биопродуктите не се продават трудно, особено в момента. Реализираме черешите най-вече на българския пазар. Имаме запитвания от Румъния и Австрия.

На каква подкрепа разчитате като биопроизводител?

Аз съм много доволен от субсидиите за биопроизводство. Практически без тези субсидии е невъзможно да се направи една такава градина. Тези субсидии са много полезни, особено в началото, когато няма плододаване, а има само разходи.

Защо биопродуктите имат по-висока цена?

Защото биопрепаратите са по-скъпи, отколкото конвенционалните. Това е едната причина. Другата причина е, че добивите от биоградините са по-ниски.

Аз искам да направя така, че биопродуктът да стане по-евтин от конвенционалния. Ние доказахме, че биосубсидията покрива разходите за пръсканията, труда и други разходи. Това е голямо постижение за нас.

Ще затваряте ли цикъла на производство?

От миналата година започнахме да произвеждаме сокове, като даваме суровина на сертифицирани фирми за производство на биосокове. Соковете са студено пресовани. Имат изключително качествени съставки и са много полезни за деца, за болни хора, за хора с алергии и други имунни заболявания. 250 грама сок сутрин е една чудесна закуска.

Какво Ви вдъхновява?

Изключително съм горд от това, което създаваме. Не само заради плодовете, които произвеждаме, а заради начина на живот. Този начин на живот е много по-различен от това, което съм правил досега. Тук се чувствам спокоен. Въздухът е чист. Природата ме успокоява и ме прави щастлив.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Юни 2022



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg