Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 23 Юли 2024

Декември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Март 2023
От пилето до яйцето…
Над 64 000 кокошки носачки се гледат само от двама работника

От пилето до яйцето…

print

e-mail facebook

Предприемчивите братя Андрей и Боян Атанасчеви, които имат птицеферма в с. Трилистник, са решили проблема с работната ръка. Освен двамата братя, в предприятието работят още двама работника, които обслужват над 64 000 кокошки носачки. Това се случва благодарение на автоматизацията на процеса на храненето и отглеждането им, като управлението става чрез телефона.

Цикълът е затворен - купуват еднодневни пилета, които отглеждат в качествени кокошки-носачки. В предприятието се произвеждат екстра пресни яйца, категория L.

Концентрирания комбиниран фураж го произвеждат в стопанството. За целта към птицефермата има изградено силозно съоръжение на стойност около 2 млн. лева. Направено е по проект по подмярка 4.1 по ПРСР. Капацитетът на съхранение е 1800 тона пшеница, 90 тона слънчоглед и 60 тона соя. В него процесите по приемане и съхранение на продукцията също са автоматизирани. Фуражът достига до сградите, където се отглеждат птиците, по тръби – няма досег с външна среда и това е с цел по-добра биосигурност. Половината от инвестицията е върната под формата на субсидия. „Който има възможност, трябва да кандидатства, стига да има ресурс“, казва Андрей Атанасчев.

Освен производство на яйца, бизнес моделът включва още пакетажен център и дистрибуция. Братята са посещавали птицеферми в други страни и твърдят, че тяхното предприятие е по-ефективно, в сравнение с тези в чужбина.

И двамата братя са учили в чужбина. Андрей е завършил финанси в САЩ и от 2005 г. започва да работи в семейната фирма. „Щастлив съм с това, което правя, създаваме добавена стойност. Постигаме добри резултати, справяме се в днешните трудни условия за бизнес“, споделя с усмивка. Благодарен е, че подкрепа са получили чрез общо 3 проекта по подмярка 4.1 за модернизация на сградите. „Сега обаче вече е трудно да планираш. Много сложен процес“, така Андрей обобщава трудната бизнес среда. Боян пък е завършил програмиране в САЩ. И двамата не съжаляват за избора си – вместо да сбъднат американската мечта, днес те са ангажирани 24/7, но хубавото е, че си помагат и взаимно се допълват. Намират и малко време за себе си – за ски, риболов, пътувания до екзотични дестинации. Успяват, благодарение на механизацията, в която са инвестирали.

Тежките дни не са подминали двамата братя – фермата 4 пъти е понесла загуби заради птичия грип. Това им попречило да инвестират до пълна автоматизация – примерно, закупуване на роботи за опаковане на корите с яйца и лепене на етикети.

 

Автор: Списание АгроКомпас
Целия материал четете в брой Март 2023ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg