Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Предприемачество Брой: Март 2014
Българската моцарела
Бутиково сирене край брега на Дунав

Българската моцарела

print

e-mail facebook

 Моцарела или пътят на оригиналното биволско сирене. Произходът му е от областта Кампания, простираща се около Неапол. И въпреки че е запазена марка за италианците, България също има принос към производството му. Нашето бутиково сирене се прави в с. Чернолик, до Силистра. За непосветените това е свежо парено сирене, чието име означава „отрязвам“. Всяко едно сирене има свой собствен език и технология. Моцарелата също има своята специфика. След пастьоризация и охлаждане до температура на подсирване 32-35°C млякото постъпва в извароизготвител, където се извършва обработката на сиренината. Самият процес започва със закваска, с последващо загряване до температура 80-90°C и постоянно бъркане до получаване на еластична маса. Впоследствие сместта се изсипва в отделна вана, където се отделя суроватката и претърпява процеса чедеризация, за да стигне РН 5,2 -5,25, максимум 5,3. Пресова се и отива в агрегат за изпарване. Опитни майстори упражняват контрол и гарантират органолептичните ù качества.

Майсторлък по европейски

Процесът от зареждане на агрегата до изваждане на готовата моцарела продължава около 30-40 минути. Специален барабан оформя топчестата форма, характерна за моцарелата, в големина според изискванията на пазара. Готовата моцарела попада в студена вода с температура от 4 до 8°C, за да се охлади и получи гланцирана коричка. Белите топки с изтънчен млечен вкус, тъй като не могат да бъдат съхранявани дълго време, се потапят в саламура, обясни главният технолог на предприятието Красимир Кръстев.

Класика от биволско мляко

Истинската моцарела се приготвя от биволско мляко. В наши дни обаче тя се прави и от краве. Причината е лимитираното производство на биволско мляко.

Моцарелата е традиционна основна съставка на автентичните неаполитански храни. Консумира се още като добавка към много видове салати. Макар и по-бавно, но със сигурни темпове, италианският деликатес печели все повече привърженици и в България. „Това е модерен продукт, на младото поколение. Моцарелата от краве мляко е по-стегната, консистенцията ù е по-жилава, докато тази от биволско мляко е снежнобяла, с порцеланов блясък и гладка перлена повърхност. В сърцевината си е изключително сочна, нежна, почти течна. И е по-вкусна. Разбира се, и по-скъпа“, коментира собственикът на предприятието в с. Чернолик Симеон Присадашки. Всъщност на това място се произвеждат и двата вида италианско сирене. Днес оригиналната моцарела е доминираща.

Гарантирано – моцарела от свежо мляко

В миналото моцарелата била достъпна само за отбран кръг от изискани дегустатори. Правела се в малки количества, тъй като била сравнително нетраен продукт. Технологиите през вековете са претърпели известни изменения и днес моцарелата, която влиза в България, е приготвена от полуфабрикат – замразена млечна заготовка, и впоследствие се преработва на моцарела. Наложената практика е такава поради нетрайността на продукта. Целта на силистренското предприятие е да наложи типично натуралния продукт, приготвен от свежо мляко, а не от заготовки. Логистично доставените количества могат да достигнат за броени часове до всяка точка на страната. Северната ни съседка – Румъния, също се възползва от местонахождението на предприятието.

 

 

Автор: Диана Александрова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg