Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Февруари 2017
Произвеждаме суровина за сектор с над 2 млрд. лв. ежегодни приходи в хазната
Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ 2010 и Президент на Европейската организация на тютюнопроизводителите УНИТАБ

Произвеждаме суровина за сектор с над 2 млрд. лв. ежегодни приходи в хазната

print

e-mail facebook

- Г-н Филев, в първия месец на 2017 г. 80% от продукцията на четирите сортови групи тютюн са реализирани. (Бел. ред.: Интервюто е от 15 януари т.г.). На какво се дължи тази оперативна и успешна кампания?

- Така е. Спокойно може да се каже, че изкупната кампания на тютюна от реколта 2016 е към края си. За разлика от предходните няколко години, когато кампаниите бяха белязани от протести, към днешна дата ситуацията в тютюневия сектор е малко по-различна и обнадеждаваща. Причините за това са много, но аз ще си позволя да се спра на няколко от тях. Основната, разбира се, е тази, че обемите произведен тютюн са значително по-малки и от реколта 2015 и от предходни стопански години. За това допринесоха намаляващият ежегодно брой на тютюнопроизводителите в Р България, по-малкото разсадени с тютюн площи, както и сухото и горещо лято на изминалата 2016 година. На последно място, но по ред, а не по значение, бих споменал и ролята на браншовите организации. Например, НАТ-2010 спомага всички тютюнопроизводители от членската маса на Асоциацията да се подсигурят с договори за производство и реализация на тютюнева суровина, сключени с търговски дружества и оператори, които работят на територията на страната. В началото на стопанския цикъл и по време на целия вегетационен период на тютюна бяха проведени срещи и информационни семинари в тютюнопроизводителните райони с основен апел към земеделските стопани за производство и заготовка на качествен тютюн. Преди старта на изкупуването съчетахме Световния ден на тютюнопроизводителите - 28 октомври със срещи на доверието между тютюнопроизводители, търговци и експерти от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). На тях беше обърнато внимание на много важни акценти: старт и финал на изкупната кампания; срок за раздаване на амбалажа; срок на плащане; процент на отбиви; минимални качествени изисквания и много др. Може би тази рецепта сработи и ние трябва да направим така, че тя да дава сигурност на бранша по-дълго занапред.

- Какви количества и от кои сортове останаха за януари и ощетява ли това привидно закъснение техните производители?

- От основната ориенталска сортова група тютюн Басми, която се отглежда у нас, предстои да бъдат изкупени последните 10% или около 650 тона. От втората ориенталска група Каба кулак – също 10% или около 160 т тютюн. Все още не са изкупени около 8% или близо 90 т суровина от едролистната сортова група Бърлей, както и около 40% от втората едролистна група Виржиния или около 2700 т. Общо за страната до момента са реализирани около 80% или над 12 100 т тютюн от четирите сорта. Поради лошите климатични условия най-вероятно е тези тютюни в обем около 3 600 т да бъдат изкупени до към края на месец февруари. С Виржиния е възможно да се търгува и в по-следващите месеци.

- Къде е балансът или тънката червена линия между икономика и социална политика в този бранш?

- Много деликатен въпрос. Че има социален елемент в тютюневия бранш, е ясно на всички ни. И това е така не само в България. Така е в съседните на нас държави - Гърция, Турция и Македония. Така е в страните производителки на тютюн от Европейския съюз – Белгия, Франция, Германия, Унгария, Италия, Полша и Испания. Така е и в Швейцария. Така е и в Индия, Индонезия и Филипини от Азия. Така е и в Африканските тютюнопроизводителни държави - Малави, Зимбабве, Замбия и Танзания. Така е и с държавите от Южна Америка Аржентина и Бразилия. Така е и в САЩ. Но като говорим за социална политика за сектор Тютюн в нашата страна, винаги водещо е това, че тази земеделска култура дава препитание на десетки хиляди български домакинства и се отглежда в много специфични райони, характерни с плитки и нископродуктивни почви, както и с наклонени терени предимно в пограничните области - Кърджали, Смолян, Хасково, Благоевград, Добрич, Силистра и Русе. Също така, като основен поминък тютюнопроизводството се явява и в Лудогорието, в областите Шумен, Разград и Търговище. Тютюнът се отглежда в Плевенско и Врачанско, в Ямболско, Пловдивско, Старозагорско и Пазарджишко. Ако въобще има икономика в тютюнопроизводството, то тя се развива при по-едрите стопанства с тютюневи площи над 1000 дка. Над 90% от тютюнопроизводителите в България са дребни и малоимотни със средни тютюневи парцели до 5 дка. Икономика има при търговците и преработвателите, както и при държавните структури и институции, пряко и косвено свързани с нашия бранш. Погледнато широкоаспектно тютюневият сектор, за който ние произвеждаме тютюнева суровина, носи ежегодни приходи в бюджета на страната от над 2 млрд. лева (това е над 10-11% от всички данъчни приходи на държавата и около 46-47% от всички събрани акцизи във фиска) от акциз върху легалните тютюневи изделия, които стоят на другия край на веригата. Моля сега Вие да кажете, къде е балансът или тънката червена линия между икономиката и социалната политика в този бранш?

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Февруари 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg