Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 19 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Юли 2017
Пред финала на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“
Обвързано с опазването на природата развитие на селските райони

Пред финала на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“

print

e-mail facebook

Казват, че доброто начинание е наполовина свършена работа. Особено когато задава посоката, тества нейните предизвикателства и осигурява модела за изпълнение на поставената цел. С такава нагласа от споделени мисли и човешка енергия на 5 юли т.г. в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе Международният форум „Мисия: чиста храна, честен поминък“, а след това и последвалият го фестивал НАТУРА в парка „Заимов“ в София. Незабравимият емоционален ден съчета форум и фестивал и посвети инициативите си за популяризиране на европейската екологична мрежа с възможностите за развитие на бизнеса в българските й зони. Събитието беше под патронажа на посланика на Швейцария Денис Кнобел, а негови организатори - партньорите по проекта „За Балкана и хората“ - Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците, Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството, WWF-България, REDD, SAVE, Pro Natura и BirdLife – Швейцария, в сътрудничество със Софийския университет.

С него участниците в българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“ („Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“) поставиха финала на проекта, донесъл най-големи ползи за развитието на малкия и среден бизнес в планинските райони у нас, с бюджет от 4 790 000 швейцарски франка, от които 590 000 швейцарски франка съфинансиране от българските партньори. За близо пет години „За Балкана и хората“, най-големият проект, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество чрез Фонда за реформи, свързани с участието на гражданското общество, стимулира и подкрепи предприемачеството и бизнес инициативите на 40 семейства, живеещи в природни паркове или в екологични зони от мрежата НАТУРА 2000.

Оказа се и единственият награден, но нефинансиран от Европейската комисия проект. През 2016 г. тя го удостои с престижната си награда НАТУРА 2000 в категория Социално-икономически ползи. Изпълняван в партньорство от шест български, четири швейцарски организации и Министерството на земеделието и храните в девет зони от мрежата НАТУРА 2000 в Западна и Централна Стара планина, като резултати от дейностите им са най-доброто начинание в съвременната история на родното земеделие за произвежданите от него храни, защото показа на практика как местното развитие и опазването на природата могат да съжителстват безконфликтно и да допринасят за повишаване на доходите и качеството на живот в селските райони на България. С определящо значение за визията му да се живее и работи в синхрон с благодатна среда с висока природна стойност и нейните дарове, е и фактът, че четири от шестте български организации - Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ), Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), Асоциация на парковете в България (АПБ) и WWF-България, които изпълняваха проекта, са активни членове на Коалицията „За Да Остане Природа“. Така хоризонтът да изградим бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и от това не стават по-бедни и ощетени, когато с труда си опазват и подпомагат екосистемите й, се видя не толкова далечен и недостижим. Успешните дейности по проекта в 9 НАТУРА зони в България демонстрираха на практика как опазването на природата и икономическото развитие могат да вървят ръка за ръка.

Основната му цел - да приложи на практика модели за устойчиво пазарно развитие и да засили участието на институциите, като фокусът на дейностите му бъде върху териториите на Природен парк „Българка”, Природен парк „Врачански Балкан”, Национален парк Централен Балкан и НАТУРА 2000 зона Западна Стара планина, е осъществена. Близо пет години след стартирането си, той може да се похвали с множество успешни и вдъхновяващи примери за добри практики, иновативни механизми и устойчиви мерки. С тях се предоставя онази универсално работеща матрица за връзката между запазването на природата и устойчивото развитие на селските райони в територии с висока природна стойност. Изводът, че тя е комплексно печеливша – за местните хора, за бизнеса и за околната среда е безспорен.

Екипът на проекта е убеден, че постиженията ще бъдат стимулиращ пример и модел за прилагане в други райони на България и ще покажат на практика, че мрежата НАТУРА 2000 не е пречка за бизнеса, нито набор от сложни правила, а реална възможност да се предлагат продукти и услуги с високо качество и екологична стойност, които са все по-търсени от българските и европейските потребители. Едно от основните предимства на проекта е, че работеше пряко със земеделски стопани и малки предприятия, които формират дохода си, ползвайки природни ресурси и са пряко заинтересовани от дългосрочното съхраняване на тези ресурси.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Юли 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg