Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Финансиране Брой: Февруари 2014
Ние предлагаме продукт, който клиентът сам би си направил
Ангел Матеев, началник управление „Банкиране малък бизнес“ в Пощенска банка

Ние предлагаме продукт, който клиентът сам би си направил

print

e-mail facebook

- Г-н Матеев, каква е стратегията на Пощенска банка към сектор Земеделие?

- Пощенска банка се стреми да подпомага и да развива партньорски отношения с фирмите в сектор Земеделие в дългосрочен план, като целта е да предоставяме конкурентни и иновативни кредитни и депозитни продукти. Желанието ни е земеделските производители да намерят в наше лице партньора, който разбира естеството на работата им, изискванията на бранша, като всичко това да бъде вплетено в продуктите, които предлагаме. Накратко казано, клиентът да види продукта, такъв какъвто и сам би си го направил.

- Какви са Вашите очаквания за 2014 г.?

- Сектор Земеделие показва относително висока стабилност на фона на останалите сектори в специфичната бизнес обстановка.

За поредна година очакваме по-добри резултати спрямо предишната 2013 г. Нашите анализи показват, че тенденциите към подобряване на качеството на произведената продукция и увеличаване на ефективността ще се запазят.

През тази година в земеделския сектор се очаква да бъдат усвоени над 2,5 млрд. лв. субсидии от европейските фондове и националния бюджет. Освен плащанията за хектар обработваема площ в тези средства са включени още субсидиите по Програмата за селските райони, както и други мерки за подкрепа на сектора. Те ще направят земеделците по-ефективни и по-конкурентоспособни. Очакваме производителите на плодове и зеленчуци, както и животновъдите да получат повече средства.

Допълнителен тласък ще даде и националната стратегия за развитие в земеделието, която чрез програми на Финансов инженеринг и чрез Националния Гаранционен Фонд ще подпомогне земеделските стопани.

 - Кои са най-актуалните продукти, които Пощенска банка предлага на земеделските производители?

  • Бизнес овърдрафт за земеделски производители
    Кредитът е предназначен за покриване на оборотни нужди на земеделски стопани или търговски предприятия, които се занимават с производство на земеделска продукция, селскостопанска дейност или услуги. Единственото обезпечение е залог на бъдещата субсидия по Схемата за единно плащане на площ (СЕПП). Продуктът е атрактивен, тъй като финансира до 100% от бъдещата субсидия.
     
  •  Кредит за покупка на земеделска земя
    Кредитът е предназначен за закупуване на земеделска земя за нуждите на земеделските стопани или на търговски предприятия, които се занимават с производство на земеделска продукция, селскостопанска дейност или услуги.
     
  • Кредити по Програмата за развитие на селските райони "ПРСР" (2007-2013) и Националния гаранционен фонд
    Този продукт е една отлична възможност за развитие на сектора, от която земеделските производители трябва да се възползват. Тези средства ще развият техния бизнес, ще подпомогнат производителността на стопанствата им и ще увеличат тяхната ефективност.
    Гаранционната схема касае мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства”, 122 „Подобряване икономическата стойност на горите” и мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Целта на инициативата, която се реализира в партньорство с Министерството на земеделието и храните, е да подпомогне процеса на усвояване на средствата по европейската програма.
     
  • Много често компаниите от бранша се интересуват от лизинг програмите на И Ар Би Лизинг – лизинговото дружество на Пощенска банка. Ние предлагаме няколко различни програми за лизинг, които са разработени така че да предоставят гъвкавост и свобода на партньорите ни. Специално за бранша създадохме лизингова програма за закупуване на селскостопанска техника – нови селскостопански машини и оборудване, закупени от официални доставчици. Изплащането се осъществява на равни месечни вноски и е съобразено с бизнес цикъла на клиентите ни. Другите ни лизингови програми са за закупуване на леки и лекотоварни автомобили, машини, оборудване и недвижими имоти.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg