Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Актуално Брой: Септември 2016
Баланс между производствени разходи и равнище на подпомагане
Нови схеми на обвързана подкрепа за боксуващи сектори

Баланс между производствени разходи и равнище на подпомагане

print

e-mail facebook

 

Преди три години екипът на служебния министър на земеделието и храните проф. Станков излезе с идеята за увеличаване от 3 на 13% на Обвързаната подкрепа за боксуващите сектори в българското земеделие – животновъдство, овощарство и зеленчукопроизводство. При упорити преговори в Европейската комисия експертите ни успяха да защитят тази кауза. Ефектът от обвързаната подкрепа се оказа много добър за развитието на животновъдството, овощарството и зеленчукопроизводството - e изводът на настоящия министър на земеделието и храните Десислава Танева. По всички показатели има ръст спрямо 2015 г. - и като заявени площи, и като брой животни във всяка категория, уточнява тя. Детайлна справка от МЗХ показва, че в резултат от прилагането на схемите за обвързана подкрепа през 2015 и 2016 г. се наблюдава нарастване с 52,61% на заявените площи с трайни насаждения, на тези със зеленчуци със 120.57% и на площите с оранжерийни зеленчуци с 16.5%.

Според европейския регламент, 1 август беше срокът, в който държавите членки можеха да преразгледат решенията си относно обвързаното с производството подпомагане. От това право се възползва и България и представи нови схеми, отнасящи се до животновъди, зеленчукопроизводители и овощари. Промените вече са депозирани в Брюксел и чакат одобрение от Европейската комисия. Преди това със задълбочен анализ на досегашното им прилагане Министерството на земеделието и храните прецизира съществуващите схеми за обвързано подпомагане и, по оценка на мнозинството браншови организации от секторите в българското земеделие, постигна осигуряване на повече стимули, които ще насърчават реалното производство. Промените ще трябва да се усетят най-вече от боксуващите в развитието си сектори на родното земеделие, а ефектът - търсен от МЗХ, по думите на министър Танева е постигане на по-голяма справедливост. Прозира обаче още едно тяхно предимство - най-накрая ще бъде намерен търсеният баланс между нещо досега пропускано - съотношението между производствените разходи и равнището на подкрепа.

Новите схеми при плащанията на обвързаната подкрепа ще започнат да действат от 2017 г. Тогава ще влязат в сила и новите правила за нея, ще се прилагат модулирани ставки, 2 вида изискуеми добиви, преразпределително плащане за първите 300 декара.

Основните разлики в прилагането на обвързаната подкрепа досега и в периода 2017-2020 година са няколко. Използваният подход на икономическия анализ за изработването им предполага едно по-справедливо разпределение и определяне на групите животни, плодове и зеленчуци за подкрепа. С прилагането му категорично и изобщо отпаднаха няколко вида плодове и зеленчуци от обвързаната подкрепа, а в животновъдството - определена категория ферми, уточни министър Танева. По думите й от 2017 г. субсидиите ще са плътно обвързани с разходите за производство, така че помощта да отива основно там, където себестойността е висока. Именно затова производителите на орехи, тикви, зелен фасул и грах изцяло ще бъдат отрязани от обвързаната подкрепа, защото не се нуждаят от нея.

Друга новост е въвеждането на моделирана ставка на подкрепа. По думите й, на практика това означава, че при животните подпомагането до определен брой животни във ферма е с по-висока ставка, а в растениевъдството – до 300 декара. За първи път се въвеждат мерки за подкрепа на планинското животновъдство. Те се отнасят за ферми, разположени на повече от 750 м надморска височина, които имат до 9 животни. Тези производители досега не са подкрепяни по нито една от схемите. Друг нов елемент е въвеждането на изискването за фактури за реализираните количества. Това ще доведе до изсветляване на бизнеса и равнопоставеност на различните производители на пазара. Количеството за реализация не е максималното, но за първи път се въвежда изискване да има документи за реализация, за да се получат субсидии.

 

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg