Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Август 2015
Обвързано отглеждане на редки породи с преработка на мляко и директни продажби
Майсторлъкът за овче и биволско мляко и сирене в демонстрационeн център на семейна „Ферма под Балкана“

Обвързано отглеждане на редки породи с преработка на мляко и директни продажби

print

e-mail facebook

На 19 юни т.г. пътят за качествени автентични млечни продукти директно от производителите им в планински ферми у нас беше открит като отдавна желан и вече възможен. Зелената светлина за ценителите на сирене и мляко от редки български породи вече води към семейната „Ферма под Балкана“ в карловското село Васил Левски.

Стопаните ѝ Таня и Никола Кулови са производители на биволско и овче мляко и сирене от редките породи Каракачанска овца и Българска Мурра. Отглеждат животните чрез целогодишно природосъобразно пашуване в Стара планина, което е изключително важно за опазване на богатото и уникално биоразнообразие в региона на фермата. В същото време уникалният вкус на млечните продукти, които правят, е резултат от съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Национален парк „Централен Балкан“ и традиционна рецепта на производство и зреене.

 С помощта на Фондация за биологично земеделие „Биоселена“, в рамките на проекта „За Балкана и хората“ и неговата финансова подкрепа, от март месец т.г. фермата е регистрирана по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните. След упорит и продължителен период на подготовка заедно с експертите от „Биоселена“ стопаните ѝ достигнаха желания и ефективен статут и надградена възможност за преработка и директна продажба на произведените от тях фермерски храни. „Под Балкана“ е и сред първите ферми в България, които продават продуктите си пряко на потребителите от мобилна витрина, закупена по проекта „За Балкана и хората“. Предстои закупуването и на хладилен камион, тъй като освен от фермата продуктите ѝ могат да се купят и на фермерските пазари в Пловдив и София.

И всичко това след близо две години активно участие в българо-швейцарския проект, осъществяван съвместно с 9 български и швейцарски неправителствени организации. На практика с експертната помощ на Фондация „Биоселена“ е подготвен успешният бизнес план на семейната ферма Кулови, а част от оборудването на нейната домашна мандра осигури самият българо-швейцарски проект. Помощта от Швейцария за оборудването на мини мандрата в карловското село Васил Левски е 16 хил. франка. Обяви го самият швейцарски посланик у нас Денис Кнобел, който преряза лентата на мандрата в деня на нейното откриване. Средствата са от програмата за разширение с бюджет 76 млн. франка, уточни той и добави: „16 хиляди са малка част от тях, но в нашата страна казваме, че малкото е най-красиво, каквато е и „Долината на розите“. В думите му имаше и възхищение от това, което вижда, като природа и човешки потенциал, а в изражението на лицето му – някакво безмълвно пожелание към хората у нас да подадат ръка на природата в много места на страната ни, където съжителстват уникални природни дадености и възможности за земеделие и агробизнес в неговия вариант на устойчиво развитие. А това предполага опазване на самата щедра, но неизчерпаема българска природа. Печелившо се оказва това да превърнат активната част от своя живот в селските ни райони в поминък, като опазят и съхранят екосистемите, работейки и за тях. „В Швейцария държим на качеството и автентичността на продуктите“, заяви пред „АгроКомпас“ посланик Денис Кнобел.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Август 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg