Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Август 2017
Клиърфийлд и Eкспрес хибридите сръбска селекция
Слънчогледите на бъдещето

Клиърфийлд и Eкспрес хибридите сръбска селекция

print

e-mail facebook

Мястото е село Чукарка, денят е студен. Пред очите ни се простират слънчогледови полета, а питите им се поклащат от вятъра като в танц. Това са първите ни впечатления от открития полски ден на Пиргос Агро. Започва обещаващо, така и продължава. „На тези полета можем да видим, че нашите хибриди са устойчиви на засушаване, което е характерно за Южна България. Видимо е, че при правилно подбрани хибриди и малко шанс по отношение на времето резултатите от сръбската селекция са много добри. Не на последно място искам да обърна внимание, че резултатите са комплексни – за тях допринася и третирането с биологичния тор Славол по време на вегетация“, сподели Димитър Милев, управител на Пиргос Агро. Биологичният тор съдържа в състава си ауксини, цитокинини и гиберилини. Стимулира растежа на растенията. „На полето ясно се вижда как тези бактерии са подпомогнали растенията да се запазят дълго време с добър зелен цвят и хабитус. Слънчогледът има големи листа. Бих искал да обърна внимание и на нещо важно – ние трябва да щадим природата, да ползваме не само химически продукти, но и биологични, растителни такива, които подпомагат почвеното плодородие, увеличават хумуса и съдействат за по-добрите резултати на стопаните“, каза Димитър Милев.

Какви са сръбските постижения при Клиърфийлд технологията в България. „NS Maestro е средно ранен хибрид. Добивният му потенциал е от 480 до 500 кг на дка. Генетически устойчив е на мана. NS Taurus пък е средно късен хибрид. Миналата година в условия на голяма суша на опити в Южна България беше първи по добив – около 420 кг. на дка“, коментира Игор Балович, отдел „Маслени култури“ в Института в Нови Сад.

Тези хибриди са намерили своето място и на полето в село Чукарка. Кооперацията се доверява още на NS Amleto, NS Anabela SU, NS Feliks и NS Sonata. Ето и какво още каза председателят й Иван Георгиев: „Тази година работим с някои от хибридите и сортовете на Нови Сад – при пшеницата това е сортът Futura. Новите хибриди при слънчогледа, които използваме, изглеждат отлично, надяваме се, че и добивът ще бъде добър.“

Не можем да не попитаме какви резултати е постигнала селекцията на Нови Сад през изминалата стопанска година при слънчогледа. „В Северна България имаме резултати по 470 кг на дка, а на полето в Тенево, където близо 3 месеца не беше валяло, имахме 320 кг на дка добив от Taurus, а от Anabela - 300 кг на дка, другите бяха от 260 до 280 кг на дка. Това е показателно за добрата селекция, за добрата устойчивост на суша и качествената генетика, т.е. потенциал има“, каза Димитър Милев.

Хибридите, които Пиргос Агро предлага, се характеризират с високо маслено съдържание. „За чисти площи препоръчваме NS Felix, който е конвенционален хибрид. Масленото му съдържание е над 50%. Добивните му резултати на производствени полета в България достигат до 440 кг на дка“, добави още г-н Милев. И още - NS Felix е устойчив на пет раси синя китка.

Отлично опитно поле край Вареница – познатият царевичен хибрид NS 444 се отличава силно в Северозападна България, подчерта Димитър Милев. Земеделският производител Рангел Димитров от 10 години ползва хибридите на Нови Сад. Има впечатления за добрата масленост на слънчогледа NS Taurus и отличната му сухоустойчивост. От царевицата NS 444 в някои години е получавал до 1000 кг/дка.

Пластичност и адаптивност на хибридите на Нови Сад видяха гостите и на полския ден край Вареница. На територията на земеделска кооперация Белица на опитни полета за първа година са заложени царевица и слънчоглед. Местната кооперация има отлични резултати от пшеницата NS 40 – 900 кг/дка, сподели агрономът Георги Георгиев.

Автор: Яница Марова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg