Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Перспективи Брой: Ноември 2015
Да следваш мечтата
22-годишна студентка по ветеринарна медицина от Разлог, отглежда и 50 крави

Да следваш мечтата

print

e-mail facebook

Такова момиче не сте виждали. С толкова голям мерак към животните. Ива Коцакова е слънчева, колоритна и вдъхновяваща – като повечето хора от Разлог, които гледат животни. 22-годишната студентка по ветеринарна медицина от малка е по мерите. Нейният баща Александър Коцаков отглежда овце и дългокосмести кози от близо 30 години. Сани Коцаков, както го знаят всички, има две дъщери – Ива и Мария. Господ не му дал синове, но пък щерките му са толкова работливи, че и 100 момци на малкия пръст не могат да им стъпят. „Коцакевите момичета са като френски ключове – за всякаква работа стават“, клати глава чобанинът на овцете във фермата на Сани.

Особено впечатляваща е голямата, Ива. Тя е студентка в 4 курс в Тракийския аграрен университет в Стара Загора, но няма търпение да завърши следването и да се завърне в родния Разлог. За да гледа крави. Сега те са 50 на брой, но младата жена иска да увеличи стадото до 100 броя животни. Решила е да развъжда породата Сиво Искърско говедо – устойчиви, кротки и непретенциозни животни.

Учудващо е твърдото решение на Ива Коцакова да се завърне в Разлог, защото момичето има покана да продължи да специализира в Германия като ветеринарен лекар. Тя обаче се колебае – и да отиде там, ще е за 1-2 години. След това категорично смята да е на собствен терен. Да си отвори ветеринарна лечебница и да отглежда и крави. Дава си сметка, че няма как да носи две дини под една мишница, но да са живи и здрави мама и татко – няма да ѝ строшат хатъра – ще помагат за отглеждането на кравите.

Ива Коцакова още си спомня с ужас епидемията от син език през миналото лято. Една овца от стадото на Сани умряла и момичето започнало трескаво да звъни – на ветеринари, на колеги, на професори от университета. Успяла да пресече разпространението на заразата с антибиотици и така спасила близо 500-те овце в семейната ферма. „Повечето ми колеги от университета нямат истинско желание да изучават ветеринарна медицина – или родителите им са ги изпратили там, или просто за да имат някаква професия“, разказва Ива. Според нея напрежението, което съществува между частни и държавни ветеринари идва от нормативната уредба в този сектор. „Вероятно има и колеги, които работят скъпо, но не съм съгласна и с културата на животновъдите, които гледат да спестят пари от здравето на животните – не ваксинират, не обезпаразитяват. Така не става.

 

Автор: Анета Божидарова
Целия материал четете в брой Ноември 2015



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg