Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Иновации Брой: Януари 2018
NIK Аcademy официално отвори врати
Първият по рода си център за обучение е в с. Изгрев

NIK Аcademy официално отвори врати

print

e-mail facebook

 

В края на 2017 г. фирма НИК направи специален подарък на родните земеделци. В шуменското село Изгрев компанията инвестира в първата по рода си Академия за нови технологии в земеделието в България, наречена NIK Academy. Тя идва като адекватен отговор на нуждата от внедряването на нови технологии в земеделието. За да е успешно едно внедряване, хората, които участват в процеса, трябва да са добре подготвени. И в тази връзка NIK Аcademyе част от процеса по подготовката, заяви Иво Куманов, управител на НИК.

Новият център е съчетание от зали за обучение с места за извършване на практически занятия, включително и земеделски парцели в района, на които да се провеждат обучения и практики в реални условия и с модерна техника.

На откриването присъстваха представители на централната администрацията в лицето на зам.-изпълнителния директор на ДФЗ-РА Петя Славчева, областната администрация на Шумен и кмета на община Венец, както и партньори на компанията от чужбина, сред които мениджърите за Европа за Trimble – Валдемар Шафер, Berthoud – Балаш Патаки, и Valley – Петре Чобану, които заедно с Иво Куманов и Калоян Куманов разрязаха лентата.

Интересът от страна на земеделските производители не само от България, но и от съседна Румъния, също беше много голям. Румънските и българските гости останаха приятно впечатлени от базата на NIK Academy и от провелите се досега обучения, за които имаха възможността да разберат.

Реконструирахме и реновирахме стара база на МТС и създадохме едно добро място, където хората да се обучават как на практика се случват нещата, а не на теория, подчерта още г-н Куманов. „Ще започнем с тематични обучения в посока торене, пръскане, поливане, сеитба, защото няма как да надграждаме високи технологии на места, където има пропуски в основни знания. Прецизното земеделие е едно допълнение към правилното стопанисване на земеделските площи.“

В NIK Аcademyна практика ще може да участва всеки, който има желание да се образова. „В това число нашите партньори и клиенти, които са много важен фактор, за да стартира и да се развива успешно тази инициатива. За нас е много важно услугата и качеството на обучението да се развиват, защото така ще се подобри цялостният начин на работа в сектора и ще се ускори неговото модернизиране.“

Изграждането на иновативния обучителен център е продължило повече от една година. Интересна подробност е, че сградата на NIK Аcademy е номинирана за Сграда на годината в категория Сгради Обучение.

„Подобни центрове има изградени в Холандия и САЩ. Там те са често срещани. Добрата новина е, че основно са пълни с млади хора, някои от които все още ученици. От малки те се учат на добри земеделски практики“ – сподели пред екипа ни Иво Куманов.

Една от основните цели на NIK Academy е да помогне на земеделските производители да използват 100% от потенциала на своето оборудване и персонал. Именно чрез комбинация на теоретични и практически тренинги, водени от специалисти с над 10-годишен опит, НИК вярват, че могат да допринесат не само за модернизирането на още повече български стопанства, а и за успешното приложение на най-новите технологии в тях.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg