Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Септември 2018
Знаете ли какво да питате Държавен фонд „Земеделие”?
Големите и средни фермери следят сайта на ДФЗ, на малките е нужна помощ, според Антония Петкова, директор на ОД ДФЗ - Ловеч

Знаете ли какво да питате Държавен фонд „Земеделие”?

print

e-mail facebook

 

Кой взе парите за земята ми е един от най-често задаваните въпроси към Държавен фонд „Земеделие”. Той се смята и за един от най-абсурдните, поставяни на администрацията във Фонда. Това разказа директорката на Областна дирекция ДФЗ в Ловеч Антония Петкова по време на открития ден на институцията в града на Люляците през лятото. Като цяло, всеки ден е открит и земеделски производители, и заинтересовани лица могат да влизат и задават въпросите в ДФЗ. Поредицата от Открити врати в специални дни цели да покаже, че фондът е прозрачен за обществото, е идея на директора на ДФЗ-РА Живко Живков, поясни шефът на пресслужбата Маргарита Кожухарова.

Защо този въпрос е абсурден за Фонда? Защото институцията няма правомощията да отговори на този въпрос, обясни Антония Петкова.

Не знаят какво да питат

Като цяло, много от хората, които идват с въпроси към ДФЗ, независимо в коя област са, не знаят какво точно да питат. Много често се бърка областната служба ДФЗ с Областна служба „Земеделие” към Министерството на земеделието, храните и горите. Служителите в ДФЗ са напълно наясно, че този въпрос обикновено поставят собственици на земи, които имат проблеми с това да си получават рентите или наемите за имотите. В повечето случаи те дори не знаят кой обработва имота им и не са наясно към кого да се обърнат. В случая такава информация може да се получи в Областна служба „Земеделие” към МЗХГ. Когато от там се разбере какво се случва с имота, и ако го обработва арендатор по служебно разпределение, то собственикът трябва да отиде с личната си карта в кметството и да си поиска парите. Сумата трябва да бъде преведена по служебните сметки на кметството на негово име. На интернет страницата на Областната служба „Земеделие” също би могло да се получи информация за това какво се случва с този имот.

Кога ще си получим парите

Другият често задаван въпрос е за това кога ще бъдат преведени съответните субсидии. Задават го основно земеделски производители. Много често служителите трябва да отговорят на въпроси особено на млади хора, които са чули, че ако станат земеделци - ще забогатеят. Обикновено те питат - кажете ми какво да отглеждам, за да взема едни пари. Хората, които имат отношение към земеделието и искат да постигнат нещо, обикновено са наясно точно какво да питат.

Социални удостоверения

В ДФЗ много често най-малките фермери имат нужда от удостоверения за доходите, които са получили, за да ги предоставят на Агенция Социално подпомагане. Целта да е могат да получат социални помощи и детски надбавки.

Където и да пишете, ще стигне

Важно е да се знае, че Държавен фонд „Земеделие” е централизирана структура и има структури в цялата страна. Затова, когато не е възможно да се стигне до столицата или до съответната областна дирекция, жалбоподателят или заявителят може да пусне документите си от място, което е удобно за него. Те веднага ще бъдат препратени на посоченото място.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Септември 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg