Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Инвестиции Брой: Февруари 2016
Най-голямата ферма за биволи в България се управлява от жена
Мария Степанчева е носител на приза „Зооинженер на 2015 г.“

Най-голямата ферма за биволи в България се управлява от жена

print

e-mail facebook

Около 400 животни от породата Българска Мурра отглежда в стопанството си Мария Степанчева в старозагорското село Димитриево. „Това са много любвеобвилни и кротки животни. Това не е онзи злонравен бивол, от който хората се плашат“, описва породата Мария Степанчева. Биволът е животно с уникални физиологични качества. Когато след аварията в атомната електроцентрала в Чернобил учени изследвали месото и млякото при различни видове животни, се оказало, че единствено при биволите няма наличие на тежки метали и радиоактивни елементи. Обяснението било, че организмът им е така устроен, че сам да се освобождава от тях.

Българска Мурра е създадена у нас чрез селекция между местната порода биволи и Индийската Мурра. Биволското мляко не се нуждае от реклама. Но особено полезна е коластрата, която влияе много добре на онкоболни и лекува левкемия. Правени са дори опити за направата на ваксина.

Бременността при тези животни е по-дълга и продължава 10 месеца и 15 дни, разказва Мария Степанчева. „Като се сложи сервиз периодът или времето за заплождане, не може да се получи омалачване всяка година, което налага да се поддържа по-голяма бройка в стадото, за да може фермата да е рентабилна. Продължителността на лактацията е малко повече от 305 дни. Средно дневната млечност е около 7-8 литра. В първите месеци на омалачване животните дават повече мляко – по 16-18 литра. Заплождането е естествено, но пашата и омалачването съвпадат с периода на заплождане и млякото намалява. Средно на година могат да бъдат добити от 1500-1600 до 2300-2400 литра мляко.“ Затова пък показателите на биволското мляко са изключително високи, коментира още Степанчева. Ниската млечност се компенсира с високото ниво на протеини 4% и стандартна масленост 7%, която по никакъв начин не увеличава лошия холестерол. Породата Българска Мурра е застрашена от изчезване, затова е поставена под селекционен контрол.

Днес Мария Степанчева е светило в развъдната биволовъдна дейност. Това е жената, която не се побоя да застане срещу премиера Бойко Борисов и да поиска повече пари за подсектора. Това е жената, която с право носи титлата „Зооинженер на 2015 г.“
Голяма заслуга за това са амбициозните инвестициионни проекти по ПРСР, които Мария Степанчева е реализирала. С първия проект е направена доилна инсталация, торова лагуна, която не позволява различните азотни съединения от тора да излитат в атмосферата. Закупени били ремарке за твърдия оборски тор и цистерна за течната фракция, с която подхранват нивите и ливадите. Така стопанството се сдобило с нужната техника, с която да обработва нивите, да получава фураж и да силажира царевицата.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Февруари 2016



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg