Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Тема на броя Брой: Април 2017
Измамите с храни – удар върху здравето на потребителя и обществото
Публична комуникация между бизнеса, държавните институции и хората инициира Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите

Измамите с храни – удар върху здравето на потребителя и обществото

print

e-mail facebook

„През медиите, в името на здравето на потребителите и с идеята да започнем да ги обучаваме.“ Така председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева формулира каузата на организацията и смисъла на излъчения на живо чрез сателитния Канал 2 на обществената телевизия дискусионен клуб „Измама с храни, злоупотреба с информация за храни и влиянието върху здравето на потребителите“. Изданието му беше по време на изложението „Фудтех“ в Пловдив.

С акцент върху трите актуални букви „П“, с които започват думите, именуващи ключовите играчи на този терен - Потребител, Производител, Пазар или Пари, г-жа Кукушева откри дискусията. Артикулирайки дешифровката им, тя неслучайно акцентира на първо място и постави главна буква „П“ преди всичко пред смисъла на понятието „Потребител“. Подчерта, че „за да се случва само добро или най-вече добро в здравето на първите и последните участници в тези обществено-икономически взаимоотношения, помежду им трябва да съществува доверие“. А дискусионният клуб се опита да потърси препъникамъните именно пред така желаното и необходимо доверие, като превърна пресцентъра на Международния панаир в Пловдив в своеобразно телевизионно студио, достъпно за всеки български гражданин. И това се случи в момента на самия дебат между представителите на държавни институции и браншови организации в сектори на хранително-вкусовата индустрия. Организатори на проявата бяха Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Съюзът по хранителна промишленост, Асоциацията на млекопреработвателите, Асоциацията на месопреработвателите съвместно с Българската агенция по безопасност на храните, Федерацията на потребителите, Националният център по опазване на общественото здраве, Българското дружество по хранене и диететика. В дискусионния клуб активно участваха националният омбудсман Мая Манолова, служебният министър на замеделието и храните професор Христо Бозуков, директорът на Българската агенция по блезопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев, председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов, директори на дирекции към МЗХ и БАБХ в диалог с представителите на 8-те браншови партньорски организации, гастроентеролози, като проф. Петрова, както и много медии. Всички те обединиха сили, за да дадат отпор на престъпната дейност, застрашаваща здравето на стотици хиляди хора, обсъждайки как солидарно да се противопоставят на имитиращите продукти и заблуждаващите етикети.

„Тук сме се събрали хора, които знаят много, произвеждат храни, познават пазара, хора, които имат очаквания, и затова инвестират в темата“, обяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева при откриването на дискусионния клуб. И допълни: „Идеята на този форум не е да сме високоекспертни и да говорим с терминология, непозната за потребителите. Идеята е да изпратим тези послания, които потребителите разбират. Смисълът е да поемем отговорността пред потребителите, че можем да им дадем вярната информация какви мерки следва да бъдат предприети. Ние можем да научим потребителите „да различават зърното от плявата“, убедена е Кукушева, защото по думите й „българският потребител е достатъчно интелигентен и въпроса с измамите с храните го вълнуват дълбоко“. Тя уточни, че става дума не само за съдържанието на самите храни, а за измамите с храни като цяло. А полезният прагматичен акцент върху влиянието на измами с храни върху здравето на потребителите беше повече от убедителен - за първи път на подобен форум присъстваха и лекари (от екипа на болница „Исул“), а сценарият на дискусията беше създаван от всички – импровизирано, но с аргументи и експертиза.

 

Автор: Мариела Илиева
Целия материал четете в брой Април 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg