Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Ноември 2017
Принцесата на необикновения вкус
Азия, Европа и САЩ се влюбиха в напитките на Анна Колева

Принцесата на необикновения вкус

print

e-mail facebook

Загадъчни съдбоносни случайности, съвпадения и смелост бележат историята на  изящния бизнес на Анна Колева. Тя е един от създателите на  необичайни вина във винарната, която се намира във вила „Синята стрела”, на принц Николай  в бившата лятна резиденция на румънската кралица Мария.
Мнозина свързват Балчик с Ботаническата градина, но всъщност това не е просто мято за редки растения, а лятната резиденция на кралица Мария, от времето, когато Румъния е окупирала България. Кралицата дълги години обикаля Италия, за да намери подходящо място за лятна резиденция, където да се изолира, но го открива въодушевена в най- южната точка на владенията си- в Балчик.

Италиански архитект и овошки
Италиански архитект създава архитектурния комплекс шедьовър заедно с градината около него. Кралицата е обожавала природата, и не случайно дворецът е  обграден с такава пищна и от редки видове зеленина. В двореца имало лозя, овощни градини от каисиЙ, а от стотина кошера се добивал мед.

Любима на принц Кирил 
Така Балчик се превръща в нейно убежище, където тя на воля се отдава на литература, изкуство и безкрайни дискусии с артисти, съпроводени с бохемски шик. Легендите свързват живота й с тайнствен мъж от изтока, който идвал да се среща с нея на лодка откъм морето. Но по- вероятната истина за личния й живот, е любовта й с брата на цар Борис III- принц Кирил.
В наши дни за жалост плебейщината се е възцарила в двореца. Пъргави контрольори изскачат от храстите и причакват в гръб туристите, за да ги проверяват за двете билетчета за вход и от Софийския университет и от Министерство на културата.

Български вина от 1894 г
Анна Колева тихичко разказва своята история, докато с нежни движения показва бутилки пълни с вина, мастика и ракия, които датират от 1894 г. до наши дни. Те са част от колекцията, която тя и партньорът й притежават. Около 300 шишета общо. Дават си сметка, че дворецът е място, където идват туристи от цял свят и търсят дейност, с която да покажат България в най- добра светлина. Верни на желанието си да търсят различност в бизнеса през 2003-2004 г. правят  съвместен проект с Министерство на културата и  наемат вилата на принц Кирил. „Искахме да направим уникален продукт за тази къща. И решихме, че това ще е уникална колекция от българско вино. Целта ни беше да изложим от всички райони, в които се е правило вино. Защото за нас това е лицето на България- жито, хляб, вино... А зад всяко вино стои една човешка история.
За нас беше важно да покажем на това място, че в България има високо качество. Виното е една от визитните картички
на България. А моята мечта е да имам собствена винарна.

За смелостта да бъдеш различен
Този период съвпада с времето, когато бащата на Анна произвежда ароматен и чист мед, но изкупните цени са ниски. Тя и партньорът й решават да му помогнат, като преработват меда му, за да получат добавена стойност.  „ Това, което зная от университета е, че за да успееш трябва да си уникален и храбър. И че без екип не можеш да се реализираш. Така излизат различни мнения, а успяващите виждат светлина, там, където за дргите е тъмнина. Използват търговската марка, която имат и решават да направят „вино с мед”, и да го предлагат като винен аперитив.
Преработвам това, което имам
И понеже нямаме лозя като италианците и французите на 200 години, реших да преработвам това, което имам вкъщи- мед. Далечната ни цел беше да си купим и да създадем собствен лозов масив. От него да получим един уникален продукт като съчетание от вкуса на гроздето, където растат лозите,с вкуса на меда от растенията, с чийто нектар се хранят пчелите в района на Балчик и Каварна.
Желанието и за експеримент я подтиква да продължи и така посяга на свещеното за ценителите пино ноар. Комбинират го със слънчогледов мед. По- късно прави опит и с шираз.

Хит в Беларус и Малайзия
Постепенно винарната печели постоянни клиенти. Туристите, които са идвали веднъж, идват на следващата година отново, водят свои приятели или пращат такива. В Беларус правят поредица от филми за тях и напливът от гости не спира. С много от тях вече имат истински приятелски отношения. Гостите в знак на бладораност оставят купища с бонбони, носят лични подаръци, пишат трогателни писма на благодарност за уникалното преживяване.

Сбъднати мечти
Анна Колева и партньорът й сбъдват мечтите си и вече имат собствен масив от пино ноар и шираз. От него са и първите лимитирани серии с вино пино ноар, бяло пино ноар и сира. Вече имат проект и за собствена винарна, където е  предвидена и дегустационна. 
Това е вдъхновяващата историята на Анна Колева. Момичето, което търсейки различното, попадна в Балчишкия дворец, сякаш извикана от една удивителна кралица, за да продължи традицията да чупи правила.

Автор: Светлана Трифоновска



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg