Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Eкзотично Брой: Октомври 2017
Ивон Перер: Соргото задушава плевелите
Бялото сорго е много по-скъпо, но го пазете от дъжда

Ивон Перер: Соргото задушава плевелите

print

e-mail facebook

Ивон Перер е земеделец в района на Тулуза. Притежава 450 хектара и е голям фермер за стандартите на Франция. Бил е синдикалист, както и зам.-председател на земеделски кооператив. Президент втори мандат на „Земеделската камара на общата федерация на зърнопроизводителите и сорго.”
„Пшеницата и соргото включват моите отговорности, а с лансиране на сорго се занимавам от няколко години. Към земята, която притежавам, 200 ха годишно вземам под наем, в зависимост от нуждите. Синът ме се занимава основно със земеделието, аз помагам преди всичко при прибиране на реколтата, защото съм много обществено ангажиран.

Работим основно твърда пшеница, а от няколко години в зависимост от годината - от 30 до 60 ха сорго. Тази година отглеждаме слънчоглед 60 ха, 40 ха царевица, която не се полива. Предишните две години добивите от царевицата бяха 3,5-4,5 т/ха, тази година очаквам 8 т/ха. От соргото добивът е 7,5 т/ха. Трябва да отбележа, че тази година имахме силна градушка и загубихме една трета от стеблата, а това е 30% от реколтата по-малко. Въпреки това, мога да кажа, че годината е добра.

След твърдата пшеница
Соргото сеем след твърда пшеница при обработка на почвата от 10 см. През септември правим по-дълбока оран. Сега след като го прибрахме, до посяването му няма да пипаме почвата, третираме малко преди сеитбата.

Намалихме себестойността на производството
Внасяме 30-40 единици азот, плевим при 4-5-и лист, ако е влажно третираме с Меркандор. Ние инвестирахме в уред, който омекотява водата, заради варовика, за да намалим използването на препарати наполовина и така себестойността на производството. Също така, чрез птичи тор внасяме фосфорна киселина, а азот - трийсет единици. Купуваме птичия тор от съседен птицевъд.
Складираме реколтата в собствена сграда, където складират и съкооператорите ни срещу заплащане. Побирам около 5 хил. тона обикновено 50 на 50 с твърда пшеница. Налага се от три-четири години дълго да съхранявам заради цените на пазара.

За канарчета и папагалчета
Отглеждах бяло сорго, но успях да го прибера преди валежите, което е много добре, защото дъждът променя цветът му и то посивява. Добро е, мисля, че ще го продам за 165 евро за тон. 130 евро на тон ще получа за червено сорго. Бялото сорго няма постоянно търсене на пазара, ако в другите държави няма голямо производство. Идеята да се отглежда бяло сорго заради по-високата цена от червеното. Но ако е наводнен пазарът, ние не можем да поддържаме висока цена. Важно е кога вали дъждът, защото като посивее, цената му пада и отказват да го купуват за храна на канарчета и папагалчета. Отива за обикновената консумация на другите животни.

Защо именно сорго
И така, всяка година поемам риск. Има една поговорка „Не слагай всички яйца в една кошница”. Отглеждам соргото, защото от една страна изкоренява болести. Когато след слънчоглед засееш сорго, то задушава плевелите, които виреят при слънчогледа. Така избягваме третирането с голямо количество препарат.
Но все пак важна е сметката. Ако добивът е 7-8 т/ха, то тогава е атрактивно. Устойчиво е на суша, но има граница, ако паднете под нея, то тогава вече не е рентабилно.

В световен план цената на соргото е еднаква, но във Франция винаги може да варира по 5-10 евро по-малко от царевицата.

 

Автор: Светлана Трифоновска
Целия материал четете в брой Октомври 2017



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg