- Г-жо Йорданова, продължавате ли да произвеждате жълтите швейцарски сирена, с които започнахте в началото на 90-те години?
- Да, продължаваме с технологията на гауда, швейцарски пармезан, грюер, тилзит, въобще жълти сирена. Но през 2014 г. на ниво ЕС влезе в сила действието на защитените географски наименования. Тогава ни се наложи за 4 дни да сменим всички имена на продуктите. Затова сега пармезана стана пернар, въпреки че си остана технологията на пармезан. гаудата стана каба гайда, тилзит стана тейзе - моята любима леля, груера стана геран.
- Какво Ви вдъхнови за тези имена?
- Ами, седнахме една вечер, огледахме се наоколо и започнахме да кръщаваме нашите сирена. За Парнара намерихме хубав аналог с дърво, което расте в махала Парнарево. Това дърво ражда плодчета като червени топчета, листата му приличат на бука, които през зимата не падат и така то е вечно зелено. Тези зрънца не падат и служат за храна на животните, а в студа привличат пиленцата, които презимуват. И така ни заприлича на пармезан. Хем звучи подобно, хем е на трохички. Тези неща никой не ги знае от нашите клиенти. Те просто са свикнали с логото ни - Момиченцето с борилката, и вероятно никой от тях не чете какво пише - парнар ли е или пармезан.
- Какво се случва с наредбата за планински продукти?
- Проектонаредбата цитира основно Европейския регламент, според който един продукт от планински район може да бъде обозначен с единно лого за ЕС „Планински продукт”, при това сертифицирането да е с по-облекчена процедура, отколкото това става с биопродуктите. Разбира се, пак ще има документация, декларации, че дадена суровина в планината може да носи това обозначение. Аз не очаквам да станат чудеса. Но през лятото беше направен екип, който да подготви документа и Министерството на земеделието, храните и горите да го разгледат заедно с БАБХ. Тогава ние от Сдружение „Планинско мляко“ участвахме като експерти и НПО. Наредбата ще се отнася за всички планински продукти мед, билки, картофи, сирене, мляко и др.
- Очаква ли се наредбата да подпомогне фермерските пазари в планините по отношение на юридическата им легитимация?
- При производството на какъвто и да е хранителен продукт се минава през разрешителен режим, дори и по Наредба 26.
|