Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Юбилей Брой: Май 2014
35 години отпразнува Институтът по декоративни растения – София
В генофонда му се пазят 4 270 растителни вида

35 години отпразнува Институтът по декоративни растения – София

print

e-mail facebook

Институтът по декоративни растения – София (ИДР) в средата на април отбеляза тържествено двоен празник. През 2014-та колективът му чества 35 години самостоятелно научно звено по цветарство и 80 години от започване на научните изследвания в областта на декоративните растения в България. Институтът, обособен в с. Негован, е единственото специализирано научно звено у нас в областта на цветарството. Към момента в него работят 30 души, разпределени в научния сектор, в производствено-експерименталната база и финансово-счетоводния отдел. За 35-ия си рожден ден те посрещнаха много гости: колеги от 26-те института от системата на Селскостопанска академия, преподаватели в аграрни университети, представители на ДФЗ, кметове.

Хилядолетната история на цветята е толкова богата и почитана, колкото и историята на човешкия род, каза в приветственото си слово директорът на ИДР – проф. д-р Бистра Атанасова. „Те не само възпитават и поддържат нашия дух, но винаги присъстват в нашия живот. Ние, хората, се нуждаем от тази природна прелест, която докосва най-нежните струни на душата ни, създава комфорт и ни извисява над сивите делници. Цветята ни предоставят повече красота в бита и носят неповторима тръпка и усещане. Няма нищо по-нежно и вълнуващо от естествената красота и неповторимото разнообразие на цветята.“ Бистра Атанасова представи пред гостите на празника дългата история на института през годините и неговата активна дейност и успехи в цветарската ни наука.

България и цветарската наука през годините

През 1940 г. по заповед на Министерството на земеделието се поставя начало на образованието по приложната страна на цветята. Първият курс по цветарство се провежда в Агрономическия факултет – София.

Началото на научните изследвания в областта на цветарството у нас е поставено през 1935 г. от доц. Гена Папазова – доайен на цветарска наука в България. След специализация във Франция тя е назначена за преподавател в Агрономическия факултет към ВЛТИ – София – първият научен център по изучаване на декоративните растения. След 1944 г. започва подем в зеленото строителство, като се създават 3 научни центъра по изучаване на декоративните растения – в София и Пловдив. През втората половина на 20 век у нас се създават опитни станции, в които се развива активна изследователска дейност. С възхода на цветопроизводството в България през 60-те години започват целенасочени научни разработки. За да се отговори на нуждите на цветопроизводителите, към Опитната станция по градинарство в с. Негован се открива секция по цветарство с 4 научни сътрудника. На 01.01.1979 г. се учредява първото самостоятелно научно звено по цветарство – Опитна станция за цветя и декоративни храсти в с. Кубратово. През 1983 г. ОСЦДХ – с. Кубратово се премества в с. Негован, която 3 години по-късно се преструктурира в Институт по цветарство. По това време той е единственият юридически самостоятелен институт в системата на ССА. Тогава е построен първият за страната модерен Лабораторен комплекс (НПЛТК), с 5 дка стоманеностъклена оранжерия, предназначен да произвежда здрав и автентичен посадъчен материал от цветни видове. След редица структурни промени през годините, с ПМС от юни 2005 г. двете научни звена тогава в Негован и Самоков се преструктурират в Регионален център по цветарство и земеделие (РЦНПО) – София, с ръководител проф. д-р Бистра Атанасова. От септември 2008 г. РЦНПО – София се преобразува в Институт по декоративни растения – София, с което се възстанови статутът на бившия Институт по цветарство – Негован. Днес той разполага с 423 дка обработваема земя и с материално-техническа база, необходима за извеждане на научната, научно-приложна и производствена дейност.

Цветя, сортове и цифри

В резултат на продължителната колекционна дейност в ИДР – София е събран богат генофонд от декоративни растения с чужд и местен произход, представен от 10 in vivo колекции, наброяващ общо 4270 образци, вкл. 431 вида, 793 сорта и 298 хибридни форми, 39 генотипа. От тях in vitro се съхраняват и поддържат 400 образци. Съдадени са и 2 ex situ колекции от диви видове, при култивирани условия.

 

Автор: Валери Станев



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg