Семето е най-важният и основен елемент за една успешна реколта. Агрономическите практики могат само да подсилят генетичния потенциал на засятото семе. То е наистина предпоставката за успеха или провала на всеки посев. За да се получат най-високият добив и най-доброто качество, когато мине комбайнът, е необходимо засяване напролет с най-висококачественото семе.
„По-високите разходи за хибридно семе, ограниченият паричен поток при засяване и понякога ограничената наличност са обичайни притеснения, когато производител решава дали да избере слънчогледово семе от свободно опрашван сорт, или хибридно, казва д-р Дьорд Барна, мениджър на Nuseed Европа по продуктово разработване. - Хибридното семе ще има значително по-висок потенциал за добив и ще бъде с по-добро качество.“
Същинският въпрос е какъв сорт, хибриден или свободно опрашван, ще даде най-добрите резултати с оглед както на производството, така и на рентабилността.
Какво представлява хибридът?
Хибридът е продукт на кръстосването между два несвързани родителя, единият, определен като женски, а другият - като мъжки. Самоопрашването е процес, при който цветният прашец от дадено растение попада върху близалцето на същото растение. Когато слънчогледът се самоопрашва, всяко следващо поколение с годините става все по-слабо. Това се нарича близкородствено кръстосване или инбридинг, и след няколко поколения води до по-слаби растения, наричани самоопрашени линии. Те са дребни по размер и дават по-слаби добиви. Ако обаче две самоопрашени линии се кръстосат, новото семе е с възстановени сили и добивите от растенията, отгледани от това семе, са значително по-високи. Това се нарича хетерозисен ефект – някои белези се засилват поради взаимодействието между групите гени, получени от двете самоопрашени линии.
Характеристики на хибридния слънчоглед:
- еднороден вид
- силно растение
- висок добив
- подобрено качество на зърната
- специфични признаци на резистентност и/или толерантност към болести
Предимства на отглеждането на хибриден слънчоглед:
- значително по-голям добив, отколкото при свободно опрашваните сортове
- равномерно зреене, позволяващо дейности като торене, пръскане и жътва на едни и същи етапи от развитието на растенията за най-добри резултати
- маркетингови предимства, като еднородност и цвят, при продажбата на купувачи, водени от стандарти за качество