Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Добри практики Брой: Юни 2018
За животновъдството - думата имат експертите
Добри практики в животновъдната ферма в Коньово

За животновъдството - думата имат експертите

print

e-mail facebook

 

В миналия брой на Животновъден дневник ви заведохме в млечната ферма в село Коньово. Отново сме тук. В този брой на АгроКомпас проследяваме етапите на доене, здравната грижа, генетиката и резултатите. Думата имат и експертите в животновъдството. Отиваме в Сливен на Националното специализирано изложение.

Доилната зала в Коньово изграждат през 2011 г. Доят едновременно 20 крави. Залата работи със система за откриване на разгонените животни, идентификация на животните и софтуер за управление на стадото. За управителят д-р Константин Костов работата е призвание. Доказва и го фактът, че всеки ден идва във фермата по тъмно, преди 6 часа. Ефективното доене е пътят към добрите резултати. Животните имат индивидуален респондер, чийто датчик вътре отчита общата двигателна активност.

При влизане за доене сутрин и вечер системата идентифицира всяко животно. По време на сутрешното доене докторът следи всяко едно животно – целта е да набележи проблемните или готовите за осеменяване крави. Доенето сутрин е от 5 до 8 ч.

След прилагането на израелската технология на отглеждане в Коньово постигат високи резултати. Д-р Костов разказва, че при една екскурзия в Израел през 2009 г. собственикът на фермата бил очарован от метода на отглеждане в пустинята. Съвместната работа с израелските консултанти продължава 5 години. Преди това в Коньово не са имали самочувствие за гледането на кравите, в момента надграждат наученото.

ГЕНЕТИЧЕН ПРОГРЕС

Когато идват израелците, млечността е 17-18 л, променят цялата технология на отглеждане. Когато приключват работа, млечността се вдига на 25 л и досега всяка година се покачва с 1-1,5 л. Миналата година приключват с 29,5 л средна млечност. Генетичният прогрес става бавно, ако не внесеш животни от Европа, които са вече създадени, казва д-р Костов. Кравите във фермата са изцяло български, кръстосват ги с черно-шарени бици с цел генетичен прогрес. Според консултантите най-разумно е да се осеменява с 4-5 бика – и в Коньово, вече прилагат този метод. По този начин рискът от предаване на недостатъци е сведен до минимум. Основните критерии, по които избират бика, са няколко - функционалност - свързана с продължителността на живота, здравото виме и използването на фуража; екстериор - като виме, крака и копита; параметрите в млякото като масленост и протеин и лекотата на отелване.

Доскоро във фермата са оставяли всяко женско теле. По думите на управителя това донякъде е забавяло развитието. От 2 години насам осеменяват една трета от най-хубавите крави с черно-шарени бици, за да имат от тях женски телета. Останалите ще осеменяват с месодайни породи - най-вече Абердийн Ангус, за по-леки отелвания и по-бърз прираст на малкото теле.

Екип и управленски тандем

Единомислие в екипа – гаранция за успех, казва д-р Костов и допълва, че партньорството в бизнеса им дава независимост и стабилност. Радостен е, че със собственика мислят в една посока. Във фермата няма текучество - почти всички работници са от много години. При реализацията на млякото също работят с една мандра вече от 8 години - доказали са качеството на своята суровина и имат верен партньор в лицето на изкупвача.

 

 

 

Автор: Мирела Спасова
Целия материал четете в брой Юни 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg