Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Май 2019
Въпреки че България и Индия са отдалечени географски една от друга, те поддържат близък политически, емоционален, а дори и исторически контакт
Н. Пр. Пуджа Капур, посланик на Индия в България

Въпреки че България и Индия са отдалечени географски една от друга, те поддържат близък политически, емоционален, а дори и исторически контакт

print

e-mail facebook

- Ваше Превъзходителство, моля първо да представите Индия – нейното население, икономика, селско стопанство, туризъм.

- Индия е седмата по големина държава в световен план и е на второ място по брой на населението – 1,3 млрд. души. Следващата година тя ще бъде най-младата държава, със средна възраст 29 години. Индия е третата най-голяма икономика в световен план, като се очаква паритетът на покупателната способност да достигне близо 10 трилиона долара. Държавата е с най-бързо развивaщата се икономика в световен мащаб. Очаква се Индия да бъде втората най-голяма икономика в света до 2050 година.

В исторически план Индия е млада държава – тази година се навършват 72 години от създаването й. Цивилизацията на Индия обаче е много стара, датираща отпреди повече от 5 000 години. Ние сме люлката на древните езици, науката и математиката, както и на най-малко три световни религии.

Индия е държава с традиционно аграрна икономика. Дори днес 58% от населението разчита на селскостопанския сектор по един или друг начин. Въпреки това, секторът допринася само със 17% за брутния вътрешен продукт. До голяма степен самостоятелно осигуряваме нужното потребление за храна на населението. Но има още какво да се изисква по отношение на аграрния сектор, за да бъде той по-конкурентоспособен.

По отношение на туризма, бих казала, че Индия е уникална за нейните посетители. Има по нещо за всеки – невероятни природни красоти – уникални планини и вдъхновяващи морски пейзажи. Туристите могат да се потопят в магията на индийската култура и история. Създадени са условия за практикуването на приключенски спортове. Всеки може да намери това, което търси. Древният и модерният свят са прекрасно съчетани. Имаме около 9 млн. туристи годишно, което според мен е много под нашия потенциал. Секторът обаче се развива доста бързо.

- С производството на какви продукти в областта на земеделието е известна Индия, какви животни се отглеждат, за кои страни изнасяте?

- В областта на земеделието Индия е известна с производството на манго, наричат го кралят на плодовете. Държавата е най-големият производител на манго, като се отглеждат 200 различни видове. Индия е световноизвестна и с ориз басмати. Зърната са дълги и ароматни и са различни от всеки друг басмати ориз по света. Ние произвеждаме много хранителни продукти от всякакъв вид. 52% от площта на Индия е селскостопанска обработваема земя. Tова прави Индия десетата държава в света с най-голяма култивирана площ. Ние имаме 20 агроклиматични зони, както и всичките 15 възможни главни климатични зони. Това означава, че в Индия може да отглеждате почти всичко, което пожелаете. Индия е най-големият производител на мляко, подправки, чай и кашу и вторият най-голям производител на плодове и зеленчуци, пшеница и ориз, памук, захарна тръстика и маслодайни култури. Държавата е на първо място по общ брой на добитък – главно крави и биволи. Отглеждаме също и овце, кози и птици.

Козето мляко е доста популярно в Индия. Държавата изнася своята продукция в над 100 държави – главно в Близкия Изток, Южна и Югоизточна Азия, Европейския съюз и Съединените американски щати. Най-много изнасяме ориз - не само Басмати ориз, а и други видове. Изнасяме и памук, захар, чай и кафе, тютюн, плодове и зеленчуци, маслодайни семена, подправки и морски продукти. Внасяме палмово масло, плодове и зеленчуци, а също и сушени плодове.

- Знаете ли какъв е броят на земеделските стопани в Индия?

- Общо в аграрния сектор работят 263 милиона души. По-голямата част от стопанствата са малки и главно се обработват за препитание на семейството. Жените са гръбнакът на селскостопанското общество. Особено важна роля заемат в малките стопанства, където повечето от храната се произвежда с цел препитание. Жените там работят наравно с мъжете.

- Държавата подпомага ли земеделските стопани в Индия?

- Държавата подпомага стопанствата по няколко начина. Въведена е минимална ценова подкрепа за тяхната реколта, подкрепа за минимален доход. Правителството непрекъснато се опитва да подкрепя земеделието, като подменя техниката – съоръженията за напояване и други видове селскостопански машини. Държавата субсидира земеделските производители, като им предоставя висококачествени семена за опити.

 

Автор: Елена Дочева
Целия материал четете в брой Май 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg