Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Март 2018
Земеделието в Добруджа е било и ще бъде за пример!
В единението е силата

Земеделието в Добруджа е било и ще бъде за пример!

print

e-mail facebook

„В единението е силата“ – този девиз е роден преди повече от столетие. Вековната мъдрост се доказва и в наши дни, когато в защита на добруджанската земя се изправиха земеделските стопани от Добричка област. Водени от „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“ от град Генерал Тошево, те постигнаха успех и гласът им беше чут. По силата на предизвикания след протестите референдум, в Добруджа няма да се прокарват сондажи и да се добива газ, а плодородната земя ще бъде добре обгрижвана и стопанисвана.
Но нека да започнем от самото начало, което е през 2000 г. Тогава е създадена „Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006“. Членовете й обработват общо над 533 000 дка. Шест години по-късно заедно с други осем регионални структури от страната, организацията става учредител на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Това е една от най-старите браншови организации в земеделието в страната. Създадена е с цел да защитава интересите на земеделските стопани“, подчерта Стeлиян Стоянов, председател на УС на Асоциацията на българските зърнопроизводители 2006, гр. Генерал Тошево. „Смятам, че проблемите, които сме разрешавали през годините, са от различно естество. Искаме в агробизнеса да има правила.
Един от важните проблеми, обсъден на общото събрание на Асоциацията през февруари, беше липсата на Закон за браншовите организации. „От 11 години ни се обещава. Все още обаче Закон за браншовите организации не е приет, изрази недоволството си Стeлиян Стоянов. - Ние сме единствената държава в ЕС, която не членува в най-голямата европейска организация на земеделските производители и кооперативи Copa Cogeca. Без такъв закон няма как да сме легитимни и представителни, съответно да имаме достъп до най-влиятелната земеделска НПО на ниво ЕС. В същото време земеделието у нас е с най-ниско финансиране. Имаме много проблеми за разрешаване. Правим съвременно модерно земеделие, не ни прилича по финансиране да бъдем последни в Европа.“
През последните месеци Асоциацията изрази ясно позицията си относно създалото се напрежение в добруджанската община Генерал Тошево, свързано с инвестиционното намерение да се прокарат 41 сондажа на 2700 метра дълбочина за търсене и добив на газ. „В нашата Асоциация има членове от цялата област и всички бяха съпричастни към това, което се случва в община Генерал Тошево, защото дали е тук или на друго място в Добруджа, проблемът е съществен. Защитихме не само почвата, но и водите“, допълни още Стелиян Стоянов. Сагата за спасяване на Добруджа продължи близо 7 месеца и завърши с референдум, последван от отказ и отхвърляне от страна на РИОСВ на оценката за въздействие върху околната среда на инвеститора.
Социалната функция, която изпълняват земеделските стопанства по места, е изключително сериозна. Във всяко село и населено място членовете на Асоциацията създават възможности за работа и за подпомагане на населението. Няма да отбелязваме успехите, които постигат добруджанските зърнопроизводители по отношение на производството. Те стават факт по време на всяка жътва. „Това, което се прави като земеделие в Добруджа, е било винаги за пример в тези повече от 20 години. Имаме навици, имаме традиции, които са добруджански и те трябва да бъдат марка в земеделието за тази държава“, категоричен е още Стелиян Стоянов.

Всеки член на регионалната Асоциация е равнопоставен и няма значение размерът на земята, която обработва. Важна е каузата, изтъкна Коста Костов, изпълнителен директор на Асоциацията. „Силата е в единството, щом сме единни - ще бъдем силни. Нашият принцип на действие е точно този – да сме организирани, систематизирани, да защитим всеки един редови член на Асоциацията.“


Васил Недев членува в местната браншова организация от десет години. Той е председател на ЗК „Демокрация“, в която се обработват 10 000 дка земя в община Генерал Тошево. Застава начело на кооперацията през 2006 г. Заварва кооператива в много лошо финансово състояние, но четири години по-късно вече държи в ръцете си отличие „Кооперация на 2010 г.“.

„Ние не се делим на арендатори и кооперации. Нашите цели са едни и същи и отстояваме задружно нашите позиции“, подчерта Васил Недев и дава за пример брожението около монтиране на нивомери на ведомствените бензиностанции. „Тогава изкарахме тракторите по пътищата на Добричка област и постигнахме успех с общи усилия. Това бяха излишни изисквания и влагане на пари.“
Внедряването на нови високотехнологични машини е част от съвременното земеделско производство. Кооперацията е закупила един зърнокомбайн по проект, останалите комбайни, трактори, пръскачка и торачка са инвестиции със собствени средства. Васил Недев следи постиженията на съвременната селекция при зърнено-житните култури, за да направи най-точния избор за своето поле.
В другия край на Добричка област, близо до морето, е разположена земеделската кооперация в с. Гурково. В нея се обработват 28 000 дка земя. Начело на кооператива от 18 години е Тодор Моралийски. „Вече пета година сме член на регионалната Асоциация на зърнопроизводителите. Преди това имахме неформални контакти с много от колегите. Убеждението, че една птичка пролет не прави и трябва да бъдем обединени, когато защитаваме интересите си, надделя“, разказа земеделецът. И споделя, че винаги получава актуална информация за новите изисквания в земеделското производство и за обсъждането на възникналите проблеми. Като един от последните успехи на Асоциацията, Тодор Моралийски посочи успешната защита на добруджанската земя и спасяването й от прокарване на сонди за добив на газ.

„Ако кажа, че е лесно да се справя с икономическите реалности, няма да съм откровен. Винаги има предизвикателства, винаги сме на педали, винаги гледаме да сме в крак с новите изисквания“, разкри още стопанинът.

 

Автор: Галина Недкова
Целия материал четете в брой Март 2018



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg