Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Рентабилност Брой: Юли 2019
Иновациите при Лимагрейн се връщат обратно към производителите под формата на рентабилност
Генетика без граници

Иновациите при Лимагрейн се връщат обратно към производителите под формата на рентабилност

print

e-mail facebook

В разгара на жътвената кампания е време на равносметка. Дали сте направили правилния избор на семена, торове и препарати, дали сте спазили точната технология, дали вложените средства на полето ще бъдат върнати. Много въпроси, които са част от сложния пъзел – рентабилно земеделие. А то зависи не само от вашия опит и професионализъм, агроклиматични условия, но и от иновативните решения, които сте решили да приложите в производството. Тези разсъждения фактически имат две измерения – добив и качество. За кооперацията в село Бръшлен от години тези два показателя са стабилни. Една от причините е, че разчитат на селекционните решения на Лимагрейн.

При пшеницата залагат основно на хибридите Авеню и Анапурна. „Те са доказали своите качества и възможности за получаване на високи добиви от над 1000 кг/дка“, сподели председателят Йордан Тодоров. Признава, че започнал плахо с техните сортове и хибриди преди много години. С течение на времето се убедил, че при пшениците това са много добри сортове, които дават изключително високи резултати. „Дори първите години не можехме да повярваме, че може да се получи такъв среден добив. Сега сортовете на Лимагрейн се сеят масово в нашето стопанство“, призна Йордан Тодоров.

На полетата на земеделската кооперация в района на село Бръшлен бяха представени и новите попълнения при зърнено-житните култури на Лимагрейн, които фермерите очакват и следят с голям интерес: пшеница Апилко, Алкантара и Алхамбра, а при ечемика впечатление направиха новите сортове Калипсо, Занзибар и Рафаела.

Лимагрейн е водеща компания в бранша по предлагане на хибриди царевица, подчерта Радостин Вушков, представител на компанията за Русе, Разград и Велико Търново. Множество иновации бележат последните две години за мултинационалния селекционер. Една от тях е програмата за глобална оценка на риска от засушаване HYDRANEO. Тази програма извършва диагностика, която идентифицира възможните подобрения, с цел подсигуряване на ефективността на производството в условия на засушаване година след година. HYDRANEO взима под внимание фактори като: климат, особености за отделните райони, ранозрелост, почвени особености на конкретното поле, агрономически особености на съответното стопанство като сеитбооборот, торене, агротехнически обработки, допълни Радостин Вушков.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Юли 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg