Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Септември 2019
Ако ги няма субсидиите, агросекторът няма да го има
Валентин Малинчев, председател на земеделска кооперация „Единство“, гр. Ботевград

Ако ги няма субсидиите, агросекторът няма да го има

print

e-mail facebook

Как се отразяват европейските средства на българското земеделие е тема, която ни среща в Ботевград с Валентин Малинчев, който от 2003 г. е председател на местната кооперация. 63-годишният мъж в трудовата си кариера има опит с различни ръководни длъжности в сферата на земеделието или индиректно, свързани с него. Валентин Малинчев, освен богат трудов опит, е наследник на известната фамилия Малинчеви. Дядо му по бащина линия е бивш кмет на Ботевград, а братът на дядо му – Димитър, е български революционер, участник в Илинденско-Преображенското въстание.

Минало и настояще

В този момент кооперацията е в лошо финансово състояние – наследство, натрупвано с годините. А като се замислим, било е и по-добре, споделя той. Преди 1989 г. кооперацията е една от първите по оборот в Софийска област. Стопанисвала обработваемите площи на три села в околията. Модерен за тогавашните времена угоителен свинекомплекс оглавявал класацията по производителност. Недалеч от главната сграда на местното ТКЗС се намирала и фермата със стотици животни млекодайно направление, отделно разработвали зърнено-житни култури и огромни площи с хмел за пивоварната индустрия. „Спомням си, изхранваха се стотици семейства, днес от това и помен няма“, въздиша Валентин Малинчев. Модерната апаратура в сушилнята за хмел и тоновете медни тръби, разказа той, последователно с годините безнаказано изчезвали. Времето малко по малко поглъщало оборите, трева колкото човешки бой и днес заличава стъпките от минали години.

Европейската подкрепа – тласък за развитие

„Много положителна роля изиграха европейските субсидии. Купихме нова техника, иначе не можем да се развиваме, признава Валентин Малинчев. - Техниката улесни целия процес на работа. Със собствени средства, да чакаш от твоята печалба да модернизираш, не е възможно, няма ли помощ. Над 2 000 души са съкооператорите, повечето от които пенсионери, кооперацията им носи доходи, а и земята да пустее ли… Европейските пари влияят благоприятно върху земеделието в страната и се надяваме, че през следващия програмен период процентът, който ще се отпуска, да не е по-малък. Дано остане поне на това ниво, за да може земеделието да съществува и да се развива. Благодарение на ПРСР агросекторът е на едно по-високо ниво. В страната с европейски пари се направиха прекрасни лозови масиви, овощни градини, ферми, подредени и организирани по европейски модел и това благодарение на членството ни в ЕС“, разсъждава председателят.

Преди години решили да обогатят хумусното съдържание на обработваемите площи. В района на Ботевград почвите са кисели и неплодородни, по данни на Института по почвознание и агроекология „Н. Пушкаров“. Първата стъпка се оказала непосилна във финансово изражение, затова преустановили начинанието. Тази година оставили 1 200 дка под угар, да почива.

Кооперацията получава субсидии по директните плащания. Участва по схемите за зелени плащания и протеинови култури, по СЕПП. „Получаваме всичко в срок от ДФ „Земеделие“ и благодарение на тези средства съществуваме и се модернизираме. При подготовката за пролетната сеитба ти имаш вече пари за торове и ПРЗ, основно перо в производството. Всяка година по груби сметки между 260 000 и 290 хил. лв. даваме само за тези направления. Направете си сметка 300 хил. лв. как се изкарват. Ако няма поне 40-50 кг тор на дка, не можеш да очакваш добив. Просто си обречен. Затова и получаваме среден добив 400 кг при пшеницата, при овеса около 300-350, при слънчогледа се мъчим да достигнем 200 кг/дка. Ниски са добивите, но за нашия район какво повече да очакваме. Без директните плащания не може да съществуваме. Има кооперации с положителен финансов резултат, но добивите им са високи, агроклиматичните условия са им добри“, обяснява председателят, а след това ни води в простиращата се на 18 дка материално-техническа база, където се съхраняват машините и зърното. Наскоро направили ремонт на помещенията, където работи персоналът. „Ето подобрихме условията на труд, да има къде хората да се хранят, да се измият след тежкия труд на полето. Това са вложения.“

Има ли я рентабилността?

ЗК „Единство“ стопанисва около 9 хил. дка земя, една част са отдадени под наем, близо 7 700 дка се чертаят за субсидии пред ДФ „Земеделие“. В кооперацията работят 15 души. „Всяка година плащаме от порядъка на 60 хил. лв. за осигуровки, отделно клас прослужено време. При нас осигуряваме на пълна работна заплата. С основната дейност зърнопроизводството не можем да покрием разходите, които правим. Цената на пшеница, овес, слънчоглед не е толкова добра, че да удовлетвори производителите. Отдалечеността от пристанища също оказва негативно влияние. Ако цената на пшеницата във Варна е 0,30 лв./кг, при нас автоматично е 0,25 лв./кг. Добивите, които получаваме, не могат да покрият себестойността. Сметнете 400 кг добив по 0,26 лв. са около 100 лв., а себестойността е от порядъка на 110-115 лв. и повече. Покриваме разходи само при слънчогледа при добив 200 кг/дка и цена от 0,58 до 0,60 лв., тогава сме на плюс. Вследствие на което, субсидията е крайно необходима, за да можем да рефинансираме“, категоричен е председателят.

През предишния програмен период участвали по извънредния прием на Мярка 121 от ПРСР, одобрили ги и със средствата закупили нов трактор с ремарке, две сеялки и окопна машина. „Не е все едно да изореш, дисковаш днес 30 или 80 дка. Колкото повече увеличаваш производителността, толкова повече икономическият резултат се подобрява, а това не може да се прави със стара техника. Високопроизводителната, иновативна техника пести разходи, а и времето не чака. В последните години климатът е доста лабилен, сроковете за изпълнение на операциите са кратки. Затова сме благодарни на предоставената ни възможност и че има такива мерки, които да подпомагат обновяването на машините.“

За последните 5 години инвестициите в техника и ремонт на съществуващ сграден фонд възлизат на над 400 хил. лв. Като прибавим неизбежни разходи за ток, вода, ремонти, сумата върви нагоре. „Не виждам нито една кооперация, изключвам Добруджа, която може да съществува без подпомагане“ и допълва, че най-големият проблем са изкупните цени. Идвали търговци по време на жътва и извивали ръцете на производителите от района. „Ние имаме складова база, но има хора, които изсипват зърното направо на площадките. Нямат друг избор и продават. А директните плащания дават спокойствие. Затова те трябва да се запазят.“

 

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Септември 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg