Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Вторник, 16 Април 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Призьори Брой: Април 2017
Продаваме под себестойност - няма пазар за продукцията на месодайното животновъдство
Емил Димитров от с. Устрем, община Тополовград, лауреат на Фондация „Еврика“ за млад фермер на 2016 г.

Продаваме под себестойност - няма пазар за продукцията на месодайното животновъдство

print

e-mail facebook

Последователен реалист, въоръжен с воля за професията животновъд у нас, се оказа 27-годишният Емил Димитров от с. Устрем, община Тополовград, който получи наградата на Фондация „Еврика“ за млад фермер на 2016 година. „Хубавото на българите е, че живеем с надежда и сме научени на устойчивост“, прозвуча на пръв поглед неестествено за възрастта му изводът, който направи пред журналисти, след официалната церемония по връчване на наградите. Бързо стана ясно обаче, че на практика това е изстрадана равносметка от житейския и трудов опит на един млад български животновъд, който дори не е потомствен наследник в поминък, предпочитан от малцина негови връстници у нас.

Професията на баща му е хуманен лекар, а на майка му - детски педагог. Емил обаче тръгва целенасочено с образование и последователен труд, с видим ентусиазъм и любов към животновъдството. Завършва ветеринарен техникум, а след това - специалността „Зооонженерство“. В момента е студент 4 курс по  специалността „Ветеринарна медицина“ в Тракийския университет в Стара Загора, но и вече собственик на месодайна говедовъдна ферма с около 130-140 животни. Отглежда ги пасищно през цялата година и мечтае „да стана крупен фермер с поне 150-200 крави - майки“. На обичайния и често провокативен въпрос за началото на фермата разказа как през 1989 г. баща му купува първата месодайна юница. А до настоящия вид и брой на животните в стадото му, в което повечето юници са първо поколение селектирани животни, успява да стигне след като неколкократно прави кръстоска с породата Абърдийн Ангус. Работи внимателно, професионално и контролирано по отношение съхранението и развитието на качествата на животните от месодайната порода. За целта членува в Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България, обединяваща около 150-200 фермери в страната.

И ако дейността, ръководството и амбициите на развъдната организация мотивират фермери като Емил в посока конкурентоспособност на българското телешко месо, проблемът с нерегламентирания и лишен от реален достъп за продажба на месодайни животни пазар е бариера за реалното им развитие.

„Моите животни са на свободна паша, а качеството на месото е изключително високо. Въпреки това прекупвачите го изкупуват по 2 лева с ДДС, при положение, че в магазините цените са петкратно по-високи. Играе се с чисто изнудване, сваляйки цените точно в сезона, когато за нас е най-изгодно да ги продадем”, прозвучаха думите на лауреата на наградата „Млад фермер на 2016 г.“ на Фондация „Еврика“, споделени пред журналисти. И нищо чудно, че е така. След повече от две години безуспешни преговори на двустранни споразумения на страната ни с Турция, възможността българските телета да бъдат експортирани зад граница и през 2017-та е в задънена улица. „Само цигани изкупуват животните ни, това е истината, да знаете. Кланиците у нас не са на случайни хора, които много добре знаят, че ако не си дадем днес телетата, след месеци - през май-юни,  животните ни отслабват и от 2 лева за килограм стават 1,50 лева за кило. А при това положение с колегите ми нямаме никакъв интерес да произвеждаме“, обясни с нескрита горчивина Емил. Думите му са диагноза, но и предупреждение и апел към ресорните институции, провеждащи политиката за сектора месодайно говедовъдство.

Защото лично той още не се е отказал, а и след като е постигнал немалко за младежката си възраст, има волята да го надгради, вероятно вярвайки, че наистина най-после същински мерки за реален, регламентиран и конкурентен пазар на българско телешко ще има. Затова  инвестира в модернизацията на стопанството си. За първи път тази година кандидатства и печели проект по подмярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони (2014-2020). Преследвайки целите си, успява да оборудва и облекчи своята работа, както на полето, така и във фермата. Проектът на Емил Димитров е за 135 хил. лева, като 60 процента от сумата е субсидия. Инвестицията е добре преценена. Осигурява му трактор, телескопичен товарач, ремарке, шредер и друга техника, необходими за отглеждането на животните и за разчистването на пасищата.

 

Автор: Мариела Илиева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg