Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бизнес Брой: Ноември 2019
Зърнена академия – събитие за професионалисти
Новост тази година беше участието на световния лидер на пазара на фючърси върху земеделски стоки

Зърнена академия – събитие за професионалисти

print

e-mail facebook

Четвъртото издание на най-големия международен форум на Балканите Зърнена академия събра на едно място експерти от сферата на зърнените и маслодайните култури. Гост-лектори от Европа и САЩ обсъдиха тенденциите и възможностите в производството, преработката и износа.

Организатори на международния форум са Агрикор и АгропПортал в партньорство с Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи, Националната асоциация на зърнопроизводителите и Асоциацията на земеделските производители в България. АГРО ТВ имаше удоволствието да е медиен партньор на събитието.

Програмата на конференцията включи презентации на едни от най-добрите анализатори и експерти от реномирани институции и компании от България, Румъния, САЩ, Русия и Великобритания. Лекторите представиха настоящите и бъдещите тенденции при пазарите на зърнени и маслодайни култури.

Новост тази година беше участието на световния лидер на пазара на фючърси върху земеделски стоки. Делегати от водещи фирми, местни представители на мултинационални компании, фермери, мелничари, преработватели, контролни организации, чартьори, браншови асоциации и много други се срещнаха в рамките на конференцията. Там имаха възможността да обсъдят цените и пазарите на пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица и производни култури.

Зърненият форум стартира с презентация на световноизвестния пазарен анализатор Емили Френч. Тя изнесе данни и анализи за световната пазарна обстановка. Направи обобщения и прогнози за потенциала в производството и износа на зърнени и маслодайни култури. „Преди 13 години икономиките на т.нар. развиващи се държави са допринасяли за 10% от световния брутен вътрешен продукт. Тази година ще надхвърли 50 %. Тоест, за период от 13 години развиващите се икономики са нараснали от 10% до 50% от световната икономическа активност. Това са вашите клиенти. Това е което ще движи следващото десетилетие в търговията, следващото десетилетие на иновации“, посочи Емили Френч.

Сред лекторите на събитието беше и Ерик Хешам, който участва в управлението на договорите за фючърси, пшеница, царевица, соя и соев шрот. Занимава се и с разработване на инструменти за хеджиране в Черноморския регион. Бил е ръководител на стокови пазари и изпълнителен директор на дубайска стокова борса.

На конференцията присъства и Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за агропазарни проучвания в Русия. Акцент в доклада му бяха пазарите в Украйна и Русия, които са водещ фактор за световните икономически отношения в аграрния сектор.

Участие на мащабното събитие взе и един млад експерт - Рейно Жисен, главен редактор в компания за борсови анализи, който се фокусира върху темата „Растителни масла и биодизел – тенденции и взаимовръзки“.

Сред лекторите имаше и българско участие в лицето на Златомир Ковачев – един млад и перспективен специалист, и настоящ председател на Българската асоциация на търговците на зърно и фуражи. Той представи баланси и тенденции в производството и търговията на зърно и маслодайни култури в България.

Експерти коментираха, че по отношение на пшеницата спадът от миналата година се компенсира с 10% ръст за реколта 2019. Основни производители са ЕС, Украйна и Русия. България може да се похвали с едно от челните места по износ на суровината.

През последните години пшеницата от Черноморския басейн намира добър прием на много повече пазари.

Традиционно България е специализирана във фуражната пшеница, която е 70% от общото производство, а 30% е хлебното зърно. Тенденцията е нивата на хлебната да се повишават заради по-голямото търсене. Това означава, че България ще ориентира основното производство на пшеница към типа хлебна. А общото количество у нас е нараснало от влизането на страната ни в ЕС.

При маслодайните култури рапицата е с повече площи в световен мащаб, но у нас това е слънчогледът. Основното потребление на рапицата е за биодизел. Това я прави политически обвързана. От друга страна, слънчогледът бележи 25% ръст на производството в световен мащаб за последните 10 години. Търсенето на слънчогледово олио нараства, като Индия е един от най-големите консуматори. Това прави перспективите за производство на слънчоглед благоприятни.

Лимитиращ фактор за земеделието в целия свят са климатичните промени. Те винаги крият риск за реколтата независимо от всички прогнози, коментира Томас Дийви, риск мениджър в голяма румънска търговска компания. Той добави още: „Основните фактори, които рефлектират върху продукцията на българските и румънските фермери, са влиянието на климата. Знаете, ако има екстремни климатични промени, това влияе на продукцията, на цената - също. От гледна точка на продукцията, може да се премине към пролетни култури. Например, няма смисъл да сеете нещо, дори и стоката да има по-висока цена, ако рискът за провалена реколта е голям.“

Сред съветите на експертите са да се сеят различни култури, за да може една да компенсира друга при евентуален спад в добивите. Използването на по-устойчиви селекции семена и въвеждането на нови технологии би могло да намали риска от загуби.

 

Автор: Камелия Карадочева



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg