Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Вдъхновяваща история Брой: Август 2019
С кошница малини от Дълбок дол Нежните плодове се нуждаят вече от напояване
В днешно време е невъзможно малините да се отглеждат без напояване

С кошница малини от Дълбок дол Нежните плодове се нуждаят вече от напояване

print

e-mail facebook

В днешно време е невъзможно малините да се отглеждат без напояване. Преди е могло, но във високите полета на Троян, Тетевенския балкан, Родопите. Сега обаче тези насаждения започнаха да страдат от засушаването и добивите рязко спадат. Това разказа Божидар Петков, собственик на малинови насаждения в с. Дълбок дол, Троянско. Той е и председател на Българската асоциация на малинопроизводителите. Затова малините са си намерили друго местообитание. А именно с чернозем и места, където има добре развити системи за напояване. И наличие на възможности за наемане на сезонни работници.

Равнини

Така доскоро типично планинският плод се измести в равнините. През последните години три са лимитаращите фактори за развите на малинопроизводството, определи Божидар Петков - това са плодородни земи, напояване и работници.

В момента малиновите райони в страната са в Североизточна България - Попово, Лозница, Шумен, Разград, Търговище, частично Добрич и останалите в Троянския Балкан, Летница, Пловдивското поле и районите на Самоков.

Туризъм

В стопанството на Божидар Петков в троянското село Дълбок дол се прави туризъм, точно като в германска ферма. Там на сто декара се отглеждат био малини, плодни дръвчета и зеленчуци. Продукцията както при всички останали ферми се предлага на пазара за пресни плодове и зеленчуци и за индустриална преработка.

Разходка с пеперуди

Така фермата предлага услуга на всеки, който желае, да се разходи до плантациите в определни дни, най-вече почивните, да си набере малини. Ако желае, може да остане да преспи в къщите за гости в селото или на самото стопанство. От това предложение обикновено се възползват семейства с малки деца. Така хората от града си берат плодове за лични нужди. От една страна си изкарват приятно, от друга - децата научават, че малините не растат на рафта, а на полето. И понеже насажденията са био, сред тях е пълно с пеперуди, гъсенички и всякакви буболечки.

Правим го в определени дни, иначе имаме работници и през седмицата не ни е толкова възможно, обясни Божидар Петков. Точно това е и един от начините за прилагане на късите вериги на доставка, толкова популярни сред фермерите в Европейския съюз.

Предварителни продажби

Семейството подсигурява успешно пазара си и чрез директни доставки до клиентите. Това най-общо казано е кошница с плодове и зеленчуци, които се доставят до дома на клиентите. По този начин ние продаваме предварително продукцията си, защото в повечето случаи договоряме с клиентите в началото на сезона от какво ще имат нужда най-вече. И това ни ориентира по отношение на сортовете и вида зеленчуци.

Пари от ПРСР

Божидар Петков е придобил магистърска степен по Агроекология в Германия. Бил е управител на две немски фирми за отглеждане на ягодоплодни в района на Троян. През 2014 г. създава заедно със съпругата си собствена фирма за отглеждане на ягодоплодни. Създават смесена био градина от малини, сливи, круши, череши, десертно грозде и медицинска шипка. Отглеждат и десертно грозде, което за планинския район е необичайно. Насажденията обаче се намират на южен склон, върху който от древни времена е имало лозя и се нарича Лозината. Сортовете са български, десертни. Насаждението е младо, тригодишно. Лозето е 7 дка и е създадено с помощта на ПРСР по мярка 121 за създаване на бионасаждение, семесена овощна градина и техника към нея.

 

Автор: Светлана Петкова



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg