Първият предприемач, направил частно металургично предприятие - Васил Василев от Пловдив, в момента е един от най-успешните животновъди в България. Една от основните причини да се отдаде на тази толкова неблагодарна и благородна дейност е любовта му към животните, разказва дъщеря му. След като създава семейната ферма „Кефа на шефа“, която винаги е носила радост на всички, той не се задоволява само с това. И затварят цикъла на производство. Така със строителния бизнес започва да се занимава неговият син, а той и дъщеря му се посвещават на животните и мандрата. За това разказва по време на фестивала на млечните продукти в Луковит неговата дъщеря Мария Василева. Тя е собственик и управител на мандра Строево. Носи името на селото, което се намира в Тракийската низина в Пловдивска област.
Френска порода
След като татко се отдаде на животновъдството, направи първото стадо овце през 2015 година, разказва сладкодумно Мария. То е от френската порода Лакон, която се води за местна в планините на Централен масив във Франция. Овцата толкова добре се чувства в България, че стадото вече наброява 600 животни от собствени приплоди.
Всъщност, фермерите са едни от първите, които внасят Лакон. И разбира се, таят големи надежди, като всеки един техен колега, че ще получат справедливо заплащане за млякото, което произвеждат. По правилата на българската действителност обаче, попадат в схемата, в която „ти изкупуват на безценица суровината”.
Бизнесът си е бизнес
Един ден Василев, който е врял и кипял в бизнеса, прави равносметка и стига до заключението. „Работата си е работа, но има правила. Когато потребяваш суровина, трябва да си партньор с този, който ти я осигурява, а не да го задушаваш. Защото фермерът е икономическа единица и трябва да се издържа.“ Този период е съпроводен и с навлизането в млечната индустрия на практики, които застрашават здравето най-вече на младите поколения.
Палмово масло
Моят баща каза - аз не искам моите внуци да бъдат тровени с палмово масло, стабилизатори и антибиотици, разказва Мария. Тя допълва, че когато се консултират със специалисти в млекопреработването, всички в семейството били шокирани от практиките, които са им показали при правенето на „кисело мляко“, „сирене“, „кашкавал“.