Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Политики Брой: Март 2020
Системата в биопроизводството е рестартирана!
Веселина Ралчева: В България вече има биобизнес, който е кауза!

Системата в биопроизводството е рестартирана!

print

e-mail facebook

На 20 февруари 2020 г. в Пловдив се проведе Шестото издание на конференция за биологичното земеделие в България под надслов: Ще успеем ли да рестартираме системата?, с организатори: Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Министерство на земеделието, храните и горите, Българска Асоциация БИОПРОДУКТИ и АГРО ТВ. Конференцията се организира със специалната подкрепа на Посолството на Нидерландия в България и с участието на посланика на Кралство Нидерландия.

Нидерландия - близо три пъти по-малка от България, но с близо три пъти по-голямо население, има водеща роля в света в аграрните технологии, включително и в биоземеделието. 75 хиляди хектара (4%) от земеделската площ на страната се обработват по биологичен начин. Както площите, така и сертифицираните биокомпании непрекъснато се увеличават. Делът на биопродуктите на пазара е нараснал през миналата година на 4,3 процента. Нидерландските биопроизводители са единствените в Европейския съюз, които не получават подпомагане на площ за биопроизводство. Амбициите на Нидерландия са да бъде лидер в кръговото земеделие след десет години. Страната вече има разработена визия и план за действие, а нидерландските производители и преработватели са окуражавани да търсят за „затварянето“ на кръга във фермите си партньори в други страни, като България може да бъде сред тях.

Конференцията „Био земеделието в България: Ще успеем ли да рестартираме системата?“ се проведе в ключов момент за българския биосектор. Едно от сериозните предизвикателства за българските биопроизводители е, че пазарът продължава да изпреварва производството. След трусове, промени в нормативната уредба и няколко години без финансово подпомагане, от 2020 година се очаква да бъде отворен нов прием за подпомагане на биопроизводители: 40 млн. евро, предназначени за биофермерите през следващите три години, но с допълнителни условия. От 2021 г. в сила ще влезе нов регламент за биологичното производство, публикуван от Европейската комисия. Една от целите на стратегията „От фермата до трапезата“ е увеличаване на биологичното производство. IFOAM, Международната федерация на движенията за органично земеделие, настоява тази цел да бъде обвързана с конкретни измерими индикатори, като например 20% от земеделската земя в ЕС да бъде био до 2030 година (7,2% през 2017).

 Сред участниците в конференцията бяха представители на МЗХГ, ДФЗ-РА, лектори от Българска асоциация Биопродукти и Фондация Биоселена, а специален гост беше зам.-министърът на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов.

„Биологичното производство е изключително важно. То е във фокуса на работата на земеделското министерство. Дали ще успеем да рестартираме системата? Много правилно позициониран въпрос. Считам, че са направени първите стъпки – „шалтерът е дръпнат за рестарт“. Всичко зависи от нашите общи усилия – на държавата, на агроведомството, биологичните оператори, браншовите асоциации, науката. Както знаете – биологичното производство е важна тема и в новата Обща селскостопанска политика. В сравнение с другите страни членки сме изпреварили донякъде процеса, тъй като взаимно с бранша изработихме Стратегия за развитие на биологичното производство до 2027 година, въз основа на която ще се пише стратегическият план на страната“, заяви Чавдар Маринов.

„Сектор Биоземеделие е един от най-динамично развиващите. Операторите в него многократно са се увеличили през последните няколко години“, подчерта проф. Христина Янчева, ректор на Аграрния университет в Пловдив. Тя допълни, че секторът е с най-голямо влияние върху запазване на биоразнообразието, върху климатичните промени и върху бързоразрастващия се пазар.

Какви са постигнатите положителни резултати в сектора?
„Преди 10 години, когато създадохме Българска асоциация Биопродукти, изглеждахме в очите на обществото като чудаци, експериментатори, авантюристи и ако тогава въпросът беше за оцеляване, то днес действително в България вече има биобизнес. Но той е нещо повече от това, той е кауза. В него продължава да работят същите тези хора, които често си говорят за околната среда, за разградимите опаковки и храната, която слагаме на трапезата, но в крайна сметка освен оцеляващи, вече има много сериозни фирми“, каза Веселина Ралчева, един от големите биопроизводители у нас.

Участието на АГРО ТВ в конференцията е част от информационна кампания „ОСП – от полза за всички нас“, с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

Управителят на медията Светла Стефанова-Гърбешкова представи приноса на Общата селскостопанска политика за българските биопроизводители. Тя коментира, че биоземеделието е кауза и производство със социална отговорност. „С този семинар ние искаме да покажем какъв е приносът на ОСП към нашите биопроизводители, към хората, които произвеждат с грижа за околната среда, които произвеждат качествена и здравословна храна, хората, които трябва да бъдат компенсирани за своите усилия и в същото време до нас, потребителите, да достигат продукти на една разумна цена. Ние, в АГРО ТВ, показваме добрите примери и се гордеем с това“, допълни управителят на АГРО ТВ.

По време на събитието се предостави информация и се проведоха дискусии по подкрепата, която биопроизводителите получават по линия на ОСП, добри практики, нови продукти и възможности за реализация на продукцията.

В рамките на конференцията се проведе и дегустация на биопродукти, предоставени от членове на Българска асоциация Биопродукти. Гостите на семинара опитаха продукти, произведени без пестициди и без химически торове, без ГМО. Албена Симеонова и Благой Русев почерпиха с вино, Ели Илиева – с царевични макарони, имаше истински кашкавал от Паничерево, козе и овче сирене от с. Ръченица, краставици от Гимел, био чери домати изсушени и направени на сок от Катрин, телешко месо, различни супи и пастети, създърма, телешки бахур от Дивата ферма. Организатор на прекрасната маса, отрупана с вкусна и питателна биологична храна, беше Благовеста Василиева.

Информационна кампания „ОСП – от полза за всички нас“, която се реализира с финансовата подкрепа на Европейската комисия, беше представена и на специализиран щанд в рамките на изложението в Пловдив.

Гостите на щанда получиха листовки, статии и материали за ОСП. На щанда се излъчваха интересни и любопитни видео материали, с многобройни примери, показващи различни аспекти на тази важна за страната ни политика.

 

Целия материал четете в брой Март 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg