Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: ОСП от полза за всички нас Брой: Ноември 2019
Те са амбициозни, иновативни и динамични - това са младите фермери на Европа
Как ОСП им подава ръка да развиват собствен бизнес

Те са амбициозни, иновативни и динамични - това са младите фермери на Европа

print

e-mail facebook

Само 6% от всички ферми в Европа се управляват от млади фермери под 35 години. Европейският съюз полага усилия в насърчаването на младите да започнат собствен бизнес. Подава им ръка, за да стартират земеделска дейност и подкрепя техните доходи по линия на директните плащания.

Помощта към новата генерация на европейските фермери ще засили не само бъдещата конкурентоспособност на земеделието, но ще гарантира продоволствената сигурност на всички нас в следващите години.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА ПРЕД МЛАДИТЕ ФЕРМЕРИ

Какви са предизвикателствата пред младите фермери. На първо място – необходими са им значителни инвестиции за стартиране на селскостопанска дейност. Проблеми създават трудният достъп до земеделска земя, повишаването на нейната цена и съответно и на рентата. Най-сигурният начин младите да се сдобият със земя е чрез унаследяване или наемане.

ПОДПОМАГАНЕ НА МЛАДИ ФЕРМЕРИ ЧРЕЗ ОСП

През двата програмни периода 2007-2013 и 2014-2020 две са основните инвестиционни мерки, предназначени за подпомагане на млади фермери - мярка 112 и подмярка 6.1.

На официална церемония през месец август 2019 г. изпълнителният директор на Държавен фонд земеделие Васил Грудев връчи първите договори на млади фермери, кандидатствали при втория прием по подмярка 6.1.

По него от подадените 1 837 заявления са одобрени 994 проекта, като ще бъдат финансирани 880 проекта. Останалите 114 проекта ще бъдат финансирани след нотификация за отпускане на допълнителен ресурс от 2,85 млн. евро.

Експертите на Националната служба за съвети в земеделието безвъзмездно подпомагат младите фермери при изготвянето на проектните им предложения. През настоящия програмен период над 2500 млади земеделци са потърсили такава помощ. Основният интерес на младите земеделци е насочен към секторите „плодове и зеленчуци“, трайни насаждения, животновъдство.

Младите фермери ще бъдат акцент в Общата селскостопанска политика и в следващия програмен период. Това беше подчертано по време на Втория Национален форум на младите фермери в Аграрния университет в Пловдив.

Георги Мутафчиев на 18 години стана „Млад фермер на 2019 година“. Той ще представи България на Европейския конгрес на младите фермери в Брюксел и ще се състезава за Европейската награда за млад фермер. Георги взема дейно участие в семеен бизнес, свързан с отглеждане на кози и производство на биопродукти от козе мляко. Имат над 200 животни и мандра. Най-иновативният им продукт е биосуроватка от козе мляко.

Младите фермери са проводник на нови технологии в земеделието. Иновацията, която се прилага в семейното стопанство, в което участва и младият Александър Сотиров, е използването на метеорологични станции и специализиран софтуер за сигнализация при развитие на болести по растенията.

ПОДПОМАГАНЕ НА МЛАДИТЕ ФЕРМЕРИ ПО ПЪРВИ СТЪЛБ НА ОСП

Освен по Програмата за развитие на селските райони за младите фермери е предвидено и подпомагане по първи стълб чрез специална схема, която им предоставя годишно плащане като допълнение към плащането по Схемата за единно плащане на площ. За първите 30 хектара те получават допълнително още 50 процента от ставката по схемата.

Важно е да се отбележи, че кандидатите за получаване на субсидия по схемата за млади земеделски стопани трябва да имат съответните професионални умения и познания, които трябва да бъдат доказани.

ОЩЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА МЛАДИТЕ ФЕРМЕРИ

Според агрокомисар Фил Хоган: „Достъпът до финансиране има решаващо значение и често пъти е препятствие за младите хора, които желаят да направят земеделието своя професия. Подпомагането на младите фермери е приоритет за Европейската комисия и Общата селскостопанска политика в периода след 2020 г.“

Наскоро Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка обявиха задействането на пакет от заеми в размер на един милиард евро, предназначени специално за младите земеделски стопани.

Програмата ще се управлява на равнище държави членки от банки и лизингови дружества с дейност на територията на ЕС. Очаква се средствата, осигурени от банките участнички, да съответстват на ангажираните от Европейската инвестиционна банка суми, което може да увеличи общата сума до два милиарда евро за младите земеделски стопани.

МЛАДИТЕ В БЪДЕЩАТА ОСП

Сред основните приоритети на общата селскостопанска политика е привличането на млади хора към сектора и подпомагане на деловите им начинания.

Агрокомисар Фил Хоган предложи в бъдеще да се заделят повече средства за поощряване на младите в бранша. По думите му сумата трябва да достигне 2% от националната финансова рамка на всяка една страна, като към момента средствата са в размер под 1 процент. Според Хоган така заложената сума ще трябва да отпусната или под формата на допълнителна подкрепа на доходите (директни плащания) и/или като безвъзмездна сума, насочена към създаване на нови земеделски стопанства (мерки по Програмата за развитие на селските райони). 

Като допълнителна необходима мярка комисарят по селското стопанство посочи увеличаването на еднократната стартова помощ за млади фермери до 100 000 евро.

Възможно е по-възрастните фермери, които искат да се откажат от бизнеса си и да го предадат на по-младите поколения, да получат еднократни суми. 

 

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg