Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Гост на броя Брой: Април 2020
Ние осъществяваме икономии от мащаба, а печалбата е по-голяма
Петко Симеонов, управител на Организация на производителите на мед и пчелни продукти

Ние осъществяваме икономии от мащаба, а печалбата е по-голяма

print

e-mail facebook

Той е млад, иновативен, амбициозен. Петко Симеонов се занимава професионално с пчеларство от 2011 година, като любовта му към пчелите е по семейна линия. „Винаги сме имали пчели в семейството и аз работя с баща ми все още. По-скоро заедно развихме бизнеса, който започна като хоби. Станах пчелар, защото видях бъдеще в тази дейност. Видях бъдеще, всъщност, благодарение на ОСП. Виждам доста възможности, които можем да използваме и да се развиваме.“

През 2011 г. за пръв път Петко кандидатствал по мярка 121 за модернизиране на земеделските стопанства от ПРСР. Инвестирал в оборудване за първичен добив на мед и пчелни продукти. „Това ми даде възможност да се разрасна като производител. Тогава купих и платформи за подвижно пчеларство.“ Към момента отглежда около 280 биологично сертифицирани пчелни семейства в района на Стара планина. По Националната пчеларска програма също е кандидатствал за закупуване на лекарства за борба срещу вароатозата, кошери, пчелни майки, анализи на мед и пчелни продукти. „Реално на фона на всички мнения, че пчеларството не е чак толкова подпомагано, това не е съвсем така, защото то винаги е било приоритетен сектор като част от сектор Животновъдство. Процентът млади фермери и малки стопанства в сектор Пчеларство, които са подпомогнати, е доста голям.“ Като биопроизводител, Петко получава и компенсаторни плащания, които не са малка подкрепа на фона на срива на цената на меда през последните години.

Освен всичко Петко е инициатор на създаването на Организация на производителите на мед и пчелни продукти и е неин управител.

- Как се стигна до създаването на Организацията на производителите на мед и пчелни продукти?

- Първо се създаде неформална група от трима души през 2013 година. Идеята беше съвместно да реализираме продукцията си. Фирмата беше учредена през 2015 година, а е призната от МЗХГ през 2017 г. като Организация на производители на мед и пчелни продукти. При самото признаване бяхме 6 човека, след това станахме 10, в момента сме около 30 човека.

Нашите членове са големи пчелари. Общо имаме към 40 пчелина с около 4000 пчелни семейства. По-голямата част се намират на територията на Стара планина Всички са биологично сертифицирани.

Хората, с които сме се обединили, се познаваме от много години, работили сме заедно. Важни са доверието, ясните правила, равнопоставеността между членовете, пълната прозрачност.

- Колко тона е общото ви годишно производство?

- Зависи от годината, но около 60-80 тона. Чрез организацията продукцията се реализира много по-лесно, на по-добра цена. Освен това ние осъществяваме икономии от мащаба и реално разходите на нашите производители са доста по-малко, дори и на по-ниска цена да го реализираме. Печалбата е по-голяма.

- Какво финансиране може да получи една такава организация?

- Дейността на организацията е свързана с търговия, маркетинг, популяризиране на продуктите, сертификация. Има много инструменти за подпомагане, от които може да се възползва една такава организация. Тук говорим за мярка 9 от ПРСР, която е за подпомагане за административното укрепване на организацията. Кандидатствахме по нея през 2018 година. Финансирането е за първите пет години от датата на признаване на организацията. Това са средства за поддържане на офис, покриване на административни разходи, за реклама и обучение, участие в изложения, обмен на опит с други организации от Европейския съюз. Общо взето, всички разходи, които са свързани с дейността на самата организация. Основната ни цел е съвместна продажба и популяризиране на продукцията.

- Съдействате ли, ако някой от членовете реши да кандидатства по някоя мярка по ПРСР?

- Разбира се. Помагаме. Даваме му съвети, защото ние имаме достъп до информация. Това е един от ангажиментите на организацията - активно да следи, както ОСП, така и процесите и законодателството в страната. Съветваме ги даже и ги насърчаваме, където могат да кандидатстват. Помагаме им в разработването на бизнес плановете.

- Имате ли общи материални активи?

- В момента реализираме съвместен проект по подмярка 4.2. Инвестициите са в склад и преработка на част от продукцията на членовете, както и в линия за преработка на восъчни основи.

- Къде реализирате продукцията?

- Продажбите ни са много малки в България. Пчелният мед е доста експортно ориентиран и голяма част от него се продава като суровина. Продукцията се продава на едро в страни от ЕС, както и в трети страни. В момента работим върху наш общ бранд. Имаме проследимост от кой пчелин, от кой земеделски стопанин е дошла партидата. Търговецът е самата организация.

- Какви са изискванията на вашите партньори?

- Искат качествен мед, който е произведен в България. Ние можем да докажем откъде идва медът. Нашите партньори идват в стопанствата, виждат пчелините, районите около пчелините и са сигурни, че ние им продаваме истински български мед. Искат и по-големи количества. Всъщност, самостоятелно нито един от нашите членове не може да продаде меда си, те нямат достъп до пазара.

 

Целия материал четете в брой Април 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg