Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Технологии Брой: Май 2019
Петър Недялков: Светът на пивото е необятен и продължава да се развива
Бирата трябва се произвежда с висококачествени материали и да се консумира с мярка

Петър Недялков: Светът на пивото е необятен и продължава да се развива

print

e-mail facebook

 

Д-р Недялков, с какви предизвикателства е свързана работата Ви като преподавател?

Най-голямото предизвикателство е да успея достатъчно бързо да завладея вниманието на студентите при нашата първа среща, тъй като нещата, които могат да ги разсейват, в днешно време не са малко. След като съм приключил с тази нелека задача, се опитвам да им обясня, че не трябва да си губят времето в университета, а да учат и да осъзнаят, че материала, който им преподавам, тази база от знания, която те трябва да усвоят, е 100% практически ориентирана. По този начин успявам да спечеля доверието им и дистанцията между нас се скъсява доста.

Какво означава бирена култура и какви са основните правила за формирането й?

Бирената култура е съвкупност, както от правенето на самата бира, така и от нейната консумация. Благодарение на ежегодните кампании, които прави Съюзът на пивоварите в България, все повече хора са информирани за основните съставки на пивото и техните полезни свойства, технологията за производството му и правилния начин за консумация, чрез който максимално да му се насладим. Бирената култура се гради с години. Бирената култура е доверието между пивовара и консуматора и най-важните правила са – пивото да се произвежда с висококачествени материали и да се консумира с мярка!

Как можем да разпознаем качествената бира?

Качествената бира е тази бира, която няма видими и ароматично-вкусови дефекти. Качествените пива трябва да отговарят на атестирания стил, да са добре структурирани и балансирани, и с добро пенообразуване и пенозадържане. Най-лесният начин за разпознаване на едно качествено пиво е – всяка една наша глътка да се отбелязва по стената на чашата чрез оставяне на следи от пяната.

Какви са златните правила за дегустация на бира?

Поради голямото разнообразие всеки един от различните стилове пива има индивидуална особеност, както за чашите за дегустация, така и за температурата, при която оптимално можем да се насладим на качествата на пивото.

Оптималната температура за дегустация на основните стилове е:

  • лагерен тип - около 5-7 градуса
  • ейлов тип - около 7-9 градуса
  • ламбик – 5-12 градуса в зависимост от това дали е чист или е с добавка на плодове
  • тъмни на цвят и по-екстрактивни пива – 9-12 градуса

Както всички знаем, ние консумираме първо с очите си и после с останалите си сетива. Поради това една неправилно налята чаша с бира надали ще ви заинтригува. Ето защо, за да се насладим напълно на избрания от нас стил пиво, трябва да следваме няколко прости, но златни правила:

  • първо трябва да охладим пивото до съответната температура за дегустация - едно твърде охладено пиво ще скрие своя ароматно-вкусов характер, затова е добре да се спазват температурните диапазони
  • трябва да подберем подходяща чаша спрямо избрания от нас стил – формата на чашата има пряко значение върху зрителните и ароматните ни възприятия
  • да налеем правилно пивото в чашата - отварянето на бутилката или кена трябва да стане непосредствено преди наливането. Чашата трябва да е идеално чиста и полирана, за да можем да образуваме така наречената образцова пяна. Налива се малка част от пивото в центъра на чашата от около 2,5 см, за да можем да го разпеним и да започнем да образуваме така наречената шапка от пяна. След което може да изчакаме пяната да се успокои, ако е нужно и започваме да наливаме бавно във вече наклонената чаша и се стремим да сипваме по стената й, като същевременно изправяме чашата, докато се запълни.

Ако сме спазили всички тези условия, ще имаме една перфектно изглеждаща бира, налята в чаша. И след като сме й се насладили визуално, е време да започнем с дегустацията.

Първото нещо, с което започваме органолептичния анализ, е да определим визуално нашето пиво – бистро ли е, какъв е цветът му, какъв е цветът на пяната, ситнозърнеста ли е или е едрозърнеста, пенообразуването и пенозадържането добро ли е или не. След което идва ред да бъде определен ароматът на пивото. Най-често срещаната грешка в началото на дегустацията на пивото е да започнем силно да въртим чашата, за да усетим аромата на пивото, което се случва при хора, консумиращи по-често вино. Тази грешка би ни попречила да определим правилно вида на газировката, тъй като това силно разбъркване би разгазирало нашето пиво, а газировката е неразривна част от цялостното усещане за пивото. Ето защо, ако изобщо имаме нужда от разбъркване на чашата, то трябва да е много леко.

 

Автор: Списание АгроКомпас



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg