Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Петък, 29 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Бяло на черно Брой: Ноември 2019
Добрите, лошите и сладките био 50 млн. евро
Ако МЗХГ, ДФЗ-РА и фермерите държат курс на нетърпимост, фалшивите биоземеделци ще върнат 50 млн. евро

Добрите, лошите и сладките био 50 млн. евро

print

e-mail facebook

Две години след като по време на Агра в Пловдив Веселина Ралчева от Управителния съвет на Българска асоциация биопродукти /БАБ/ хвърли бомбата, че мярката за биоземеделие се източва от фалшиви земеделци, скандалът отново избухна. Това стана по време на форума, организиран от БАБ, по време на празниците на храните в Интер Експо центъра в София, който традиционно се провежда всяка година през ноември. Бомбата този път хвърли зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов. Той обяви, че има 14 проби, взети от БАБХ от биоземеделци, в които са открити химически вещества, които са недопустими дори за неконвенционалното земеделие.

Пестициди

Става дума за полета с рапица, кориандър и резене. Така индиректно ресорният зам.-министър намекна, че става дума за пестициди и за зърнопроизводители. В момента текат процедури на обжалване. Подали са ги контролиращите биопроизводителите компании. Те са представили свои проби, чиито резултати се различават от тези на Агенцията по храните и са в ползва на клиентите им, които пък те контролират дали производството е чисто. Това обясни зам.-министър Чавдар Маринов.

Следствия

В краткосрочен план, ако се докаже употребата на химия от съответните биопроизводители, трябва да им бъде отнет сертификата. В дългосрочен план може да се стигне до това те да връщат взети до този момент субсидии. Това пък обеща представителят на Държавен фонд Земеделие Христо Вълов по време на форума. Което се оказа, че не е проста работа, но не е и невъзможна. Защото в края на петгодишния период, през който всеки биопроизводител получава помощи от мярката за биоземеделие затова, че изпълнява определени изисквания и че му е по-трудно да отглежда чиста продукция, освен за площи, получава пари и за произведена продукция. Нейното количество в крайна сметка трябва да бъде обявено пред ДФЗ-РА. Ако това не стане, ще връщат пари, категоричен беше Христо Вълов.

Печална слава

Освен за усвояването на субсидии, последствията за името на българското биопроизводство ще са повече от печални. Заради лъжците и измамниците тотално се компрометира производството на хората, които се трудят съвестно и произвеждат чиста храна. И това е както в национален, така и в международен план. Дали България ще може да изчисти името си, след това и сто хиляди чисти проби да покаже на чуждите контрагенти, петното си е петно.

Пчелите

В този ред на мисли, трябва да кажем, че всичко тръгна от пробите с български биомед, припомни вбесена по време на срещата Албена Симеонова, която е председател на БАБ. „За мен е необяснимо как имаш смелостта да обявиш, че медът ти е био, при положение, че кошерите са в абсолютна близост с нивите на компании като Октопод и други конвенционални зърнопроизводители. Които използват целия арсенал от химия в производството си“, изтъкна тя.

В крайна сметка, след като чужди клиенти започват да отказват доставки на наш биомед и сигнализират в МЗХГ, министерството реши да поеме крайно твърд курс по отношение на контрола на биопроизводство. Което пък засегна основно хората, които съвестно си спазваха правилата. И което не попречи на фалшивите биоземеделци да продължат на воля да източват сладките биопари.

Нулите

Защо се случи така. Обяснението за този феномен дойде от документалното разследване на Веселина Ралчева. С няколко думи от него се установи, че хората, които буквално изпомпват субсидии за био, практически нямат никаква продукция. Така те си гарантират пълна безгрешност, на принципа на Сталин, но перифразиран. „Има зърно, има проблем, няма зърно, няма никакъв проблем.” Ралчева е установила, че при повечето от големите биоусвоители на евросредства няма никакви следи от производствена, да не говорим за търговска дейност. „Те дори нямаха сайтове или ако имаха, нищо не беше изложено за продан, което не е нормално. Защото всеки, който произвежда, би рекламирал продукцията си, за да я продаде”, обясни навремето тя. Точно за това по- късно беше създаден регистър на биопроизводителите, именно по тяхно настояване към МЗХГ. За да се вижда публично кой какво произвежда. Днес по думите на Веселина Ралчева именно най-големите бенефициенти на биопари са фирми, които срещу произведената продукция са вписали само нули.

 

Автор: Светлана Петкова
Целия материал четете в брой Ноември 2019



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg