Агрокомпас Архив броеве
Безплатен е-майл бюлетин
Материали със свободен достъп
Home Search E-mail us
БългарскиАнглийски
ТЪРСИ В СТАТИИТЕ
Четвъртък, 28 Март 2024

Брой ноември 2023

Предишен | Следващ
КАТАЛОЖЕН № 1053

ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ

  РУБРИКИ

АГРО НОВИНИ


Рубрика: Браншове Брой: Октомври 2020
Притеснението ни е, че продаваме под себестойност
Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите

Притеснението ни е, че продаваме под себестойност

print

e-mail facebook

 

Г-жо Жекова, заради тежката суша през 2020-та поискахте годината да бъде обявена за форсмажорна за районите, пострадали от бедствието. Вашите очаквания?

В публичното пространство се спекулира, че единственото нещо, което целим, е да отпаднат рентите. На практика това е невъзможно предвид договорите, които са разписани в Добруджа. Целта ни е да паднат цените на общинските земи или държавните земи, защото те нямат клаузи в договорите за форсмажорна година. Това са цени, които са дадени доброволно и са договорени между общини и държавен поземлен фонд. Там всеки е играл индивидуално и е преценил каква да бъде рентата за тази земя. Целта е да помогнем на всички, които се занимават със земеделие, които са съвестни земеделци, които са съвестни данъкоплатци и съвестни платци на рента до този момент - те на практика да не фалират.

Рентата е разписана по договори и тя представлява два варианта. Това са масовите договори в Добруджа. Единият вариант е 30% от произведената продукция. Тази рента ще бъде изплатена на всяка цена, вторият вариант са твърди ренти.

През последните години конкуренцията изигра силна роля в увеличаването на рентите. И рентите в Добруджа стигнаха до невероятните 120-130 лв./дка. Там където има разписана твърда рента в договора, тя също ще бъде изплатена, ако не се достигне до договорка между арендодател и арендатор.

Смятате ли, че реално би могло собствениците на земеделски земи доброволно да решат да намалят рентата, от една страна, и не е ли дошло време държавата да се намеси по отношение на рентите и да се сложи таван. Нищо, че говорим за пазарна икономика.

На първия въпрос ще дам такъв отговор. Отношенията между арендодател и арендатор са изключително лични. Т.е. да имаш доверие на човека, който години наред ти е плащал рента. В последните години в Добруджа има коректно плащане на ренти по 80-90-100 лв. и тази година просто да проявиш търпение или да разсрочиш задълженията, които арендаторът има към теб, с надежда да я получиш следващата година или да договориш нова рента за тази година. Това е разумното. Дали ще се случи, не мога да кажа. Трябва да се срещнат интересите на две лица и по някакъв начин да постигнат извънсъдебно споразумение.

Дали държавата трябва да влезе в ролята си на регулатор на ренти, моето твърдо убеждение e - да. Това по никакъв начин няма да наруши пазарната икономика в България. За пореден път давам един и същи пример. Една капиталистическа Франция е стигнала до извода, че рентите трябва да бъдат регулирани от държавата. Не заради друго, а за да може този бранш да стои на краката си, да може да си плаща данъци и да не се получават фалити, защото един фалит на колега води до множество други фалити на други фирми като доставчици на стоки и услуги, арендодателите също са засегнати. Много хора зависят от това ние да сме жизнеспособни.

Да се върна пак на сушата – през 2007 година в Добруджа на локални места беше обявено такова бедствие. Това беше определено със заповед на кмета на община Добричка и впоследствие октомври месец министър Нихат Кабил издаде заповед за подпомагане на тези земеделски стопани. През 2008 година, когато ние отчетохме данъчните си декларации и платихме данъците си, НАП заведе дела срещу колеги земеделци за това, че са продавали под себестойност. Защото, ако ние продаваме под себестойност, ние нямаме правото да усвояваме ДДС и автоматично ще станем длъжници на ДДС. Това е проблема, който ни притеснява и който бихме имали в бъдеще с НАП. Идеята е по-скоро да спасим бранша да не влиза в излишни дела с НАП.

Тъй като съм и овощар, проведох разговори с преработватели, за които от огромно значение е да бъде обявен този форсмажор суша в Добруджа, защото нямайки достатъчни добиви от овощните култури, те не могат да изпълнят договорите за преработена продукция. А обявяването на форсмажор ще им даде възможност да предоговорят собствените си договори.

Същата е ситуацията и с износителите на зърно, с които имам договори и те не могат да изнесат количествата, които са договорени и то доста преди началото на кампанията.

В този смисъл ние сме само една част от звеното, което има невероятната нужда да бъде обявена форсмажорна година и причината не са рентите. Всички арендодатели в Добруджа ще получат своите ренти.

 

Автор: Диана Александрова
Целия материал четете в брой Октомври 2020



ПОСЛЕДНО ДОБАВЕНИ ВСИЧКИ...
Иновативно и печелившо земеделие с продуктите на Corteva Agriscience™
Компанията залага на иновации и био решения – това стана ясно на Портфолио Фарм край добруджанското село Победа

Атрактивни попълнения в портфолиото на Nuseed при слънчогледа
Компанията излиза и с нови култури – карината и тръстика

Листните торове на Лебозол® – сигурност и ефективност при климатични промени
Ефективното редуциране на азотното хранене ще бъде все по-важна тема в следващите години

Деница Иванова: Изкупната цена на малините за преработка падна двойно в сравнение с миналогодишната
Пазарът на малини и ягоди за прясна консумация постоянно расте

 

София, жк. Лозенец,
ул. "Червена стена" 46
тел: 0700 200 63

e-mail: office@agrocompass.bg